Pismo podrške BHRT-u

Europarlamentaraci: Pronaći održiv način financiranja BHRT-a i osiguraju odgovarajuće radno okruženje

BHRT
30.03.2022.
u 17:53

Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT) jedina je članica Europskog radiodifuznog prostora (EBA) iz Bosne i Hercegovine i državna javna radio i TV stanica Bosne i Hercegovine, stoji u pismu podrške Europarlamentaraca upućeno BHRT-u.

"BHRT je do sada preživio rat i brojne blokade vlade i radio pod ogromnim pritiskom. Nedavno su financijski računi ovog emitera blokirani što direktno ugrožava plaće zaposlenih i dostojno funkcioniranje institucije. BHRT je proteklih godina radio u teškim uvjetima, a zaposlenici su tijekom pandemije smanjivali plaće za 10%, radeći profesionalno iako je dio opreme star 45 do 50 godina. Nedostatak opreme i dnevnica za zaposlene otežava pokrivanje i izvještavanje s cijelog teritorija BiH. Navedeni problemi utječu na psihičko i fizičko stanje njihovih 870 zaposlenih.  Kako su državne intuicije Bosne i Hercegovine u blokadi, opstanak BHRT-a je ugrožen nakon 76 godina rada. Nije moguće ni učešće Bosne i Hercegovine na Pjesmi Eurovizije (ESC), jer ova zemlja u posljednje vrijeme nije sudjelovala na ESC-u zbog duga prema EBU, pa je njeno učešće u bliskoj budućnosti i dalje pod znakom pitanja.

Osiguravanje stabilnog financiranja javnih servisa jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je utvrdila Europska komisija, a koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti kako bi napredovala na putu europskih integracija. BHRT posljednjih godina posluje u teškim okolnostima i pod pritiscima, te stoga pozivamo Vladu Bosne i Hercegovine da pronađe sredstva kako bi osigurala pravilno, sigurno i neovisno funkcioniranje i financiranje BHRT-a. Zatvaranje emitera zbog nemogućnosti pronalaženja održivog financiranja ne smije biti opcija. Pozivamo institucije BiH da u budućnosti pronađu održiv način financiranja BHRT-a i osiguraju odgovarajuće radno okruženje za njegove zaposlenike. Također snažno osuđujemo izjavu g. Rajka Vasića koji je javno spomenuo „miniranje zgrade BHRT-a”, jer je to direktna prijetnja državnoj ustanovi, a takve otvorene pozive na terorizam treba adekvatno procesuirati", navodi se u pismu koje potpisuju Irena JOVEVA, Ramona STRUGARIU, David CASA, Lucia ĎURIŠ NICHOLSONOVÁ, Romeo FRANZ, Klemen GROŠELJ, Thijs REUTEN, Thomas WAITZ, Dietmar KÖSTER, Tineke STRIK. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?