Sektori koji su važni EU

Europa u BiH šalje milijune eura za oporavak industrije

01.09.2021.
u 12:33

Ovih dana objavljena je vijest da su Europska unija i vlada Njemačke izdvojile čak tri milijuna eura bespovratnih sredstava za mjere oporavka u metalskom, drvnom i sektoru strojarstva, a sredstva će biti dostupna mikro, malim i srednjim poduzećima kako bi stabilizirala svoje poslovanje i zadržala kontinuiran i uspješan rad, piše Večernji list BiH. 

Bilježi se povećanje izvoza

Analitičar s kojim smo prokomentirali ovu temu kaže da je ovo logičan slijed podrške EU-a i njegove gospodarske perjanice jer oni BiH vide kao zemlju koja ima rezultate u spomenutim sektorima, a koji njima mogu pomoći u budućnosti.

- Metalski i drvni sektor godinama ostvaruju rezultate u BiH. Metalski sektor za 45 posto je povećao izvoz iz BiH u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje lani te je iznosio 2,7 milijardi KM. BiH je 2015. potpisala stalni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i taj sektor krenuo je uzlaznom putanjom. Kad je drvo u pitanju, ta industrija je jedini sektor koji ostvaruje suficit u robnoj razmjeni kada gledamo 6 mjeseci 2021. i ima više od 30 tisuća radnika. Drvo iz BiH traži cijela Europa. Zato će i svaka buduća podrška imati jasne smjernice. Neće EU davati novac za gubitaše, ide se konkretno sa sektorima koji ostvaruju najveći uspjeh i to je dobro za ovu zemlju te može motivirati poslodavce koji planiraju ili ulaziti u ove sektore ili ih dodatno razvijati - priča nam analitičar koji je želio ostati anoniman. Također, naglašava i sektor strojarstva kao jako važan. - Strojarstvo je danas pokretač gospodarskih aktivnosti, ono traži ljude s tehničkim znanjem i sa sposobnošću upravljanja. Sve je više tvrtki koje idu u smjeru da komponente proizvode u BiH, odnosno traže partnere koji odrađuju manje zahtjevne, a važne projekte i tako se stvara simbioza i omogućava se onima u BiH da rade za strane tvrtke, a koje u većini slučajeva bolje plaćaju - ispričao je sugovornik.

Suradnja sa strancima

Također, europske institucije ne zaboravljaju ni tekstilni, turistički, ali i poljoprivredno-prehrambeni sektor koji je pokazao puni potencijal BiH u pandemiji te ga mnogi vide kao okosnicu razvoja u budućnosti. Upravo zbog toga vrijednost ukupnog projekta koji provode EU i Njemačka iznosi 13,7 milijuna KM. - Kada razvijene europske institucije, u ovom slučaju i Njemačka kao država, financiraju neke projekte, one žele detaljno pratiti što se tu događa i jasno je da neće novac tek tako dobiti neke tvrtke čije je poslovanje sumnjivo, nego one koje su dosad pokazale rezultate, radile vjerojatno i na međunarodnom planu, ali dogodilo se to što se dogodilo i zbog pandemije su morale usporiti s radom pa sada taj rad treba stabilizirati ili ga dodatno unaprijediti. I jasno je da se ovdje gleda na to da se podrži proizvodnja koja će i ovoj zemlji, ali i europskim partnerima jamčiti bolju budućnost - zaključio je analitičar s kojim smo komentirali ovu temu.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije