Šef europske diplomaicije Josep Borrell

EU pozvala Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji

29.08.2020.
u 15:22

Šef europske diplomaicije Josep Borrell pozvao je Rusiju da se suzdrži od intervencije u Bjelorusiji i da "poštuje demokratsko pravo" naroda u toj zemlji.

 "Ako Rusija poštuje nezavisnost i suverenitet jedne nacije, ona mora da poštuje želje i demokratski izbor bjeloruskog naroda", rekao je Borel novinarima pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin nedavno izjavio da je spreman da uputi svoje snage u susjednu Belorusiju ako se u toj zemlji pogorša situacija.

Borel je podsjetio da je od ruskih dužnosniska u nekoliko navrata čuo da ono što se događa u Belorusiji predstavlja unutarnje pitanje te zemlje i da ne želi strano uplitanje.

"Nadam se da to važi i za samu Rusiju", rekao je visoki dužnosnik Europske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost novinarima poslije sastanka šefova diplomacije EU u Berlinu.

Putin je u četvrtak izrazio spremnost da uputi snage u Belorusiju ako se pogorša situacija sa prosvjedima građana koji osporovaju predsjedničke izbore održane 9. kolovoza.

Upitan o sankcijama EU protiv Minska, Borel je rekao da se trenutno na crnom spisku nalazi oko 20 osoba i da će još osoba biti dodato na tu listu narednih dana.

Među njima će biti visoki zvaničnici Bjelorusije. Borel nije odgovorio na pitanje je li na spisku predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko, koji se tri nedjelje suočava sa do sada neviđenim valom prosvjeda u zemlji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?