Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Brojne su diskriminacije u ovoj zemlji! Upravo zato je važno javno raspravljati o ovoj temi

07. srpnja 2022. u 10:50 0 komentara 602 prikaza

U Aluminij Industriji u Mostaru završen je 2. Forum o jednakopravnosti kojega su organizirali M. T. Abraham Grupa i Večernji list BiH, a na kojem se govorilo o temi jednakopravnosti u svim segmentima i načinu poticanja društvenih promjena.

Kroz dva panela pod nazivima "Nejednakost, identificiranje i definiranje problema – pravni aspekti" i "Obrazovanje" sudjelujovali su predsjednik M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri, ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, zastupnica u Zastupničkom domu PFBiH Sanela Prašović - Gadžo, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević i ombudsmen za ljudska prava u BiH Nives Jukić.


 

 | Autor :

Na samom početku drugog Equality Foruma o jednakopravnosti pozdravljeni su gosti i sudionici.
Na prvom panelu sudjeluju ministar pravosuđa Bosne i Hercegovine Josip Grubeša, zamjenik Predsjedatelja GV-a Mostara Velibor Milivojević, ombudsman za ljudska prava u BiH Nives Jukić, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH Sanela Prašović Gadžo i predsjednik i CEO M.T. Abraham Group Amir Gross Kabiri. 

Konferenciju je svečano otvorio Mario Kordić, gradonačelnik Mostara, izrazivši zadovoljstvo što je ovaj grad domaćin upravo ove konferencije i nadu da će se zaključcima iz Mostara poslati ozbiljna poruka koja će služiti na ponos svima. Zahvalio je pritom Kabiriju koji se pokazao istinskim prijateljem grada Mostara, čovjekom koji osjeća i voli ovaj grad i sredinu, kao i glavnom uredniku Večernjeg lista BiH Jozi Pavkoviću s kojim razgovara i promišlja o ovim temama te s kojim dijeli slične stavove kada je u pitanju jednakosti i prava.

Predsjednik i CEO M. T. Abraham Group Amir Gross Kabiri u svojem se uvodnom obraćanju prisjetio prošle godine i vremena kada su pokrenuli inicijativu te kada su ga pitali zašto želi napraviti promjene. Kazao je kako im je pokušao objasniti da gradnja kulturnih organizacija traži vrijeme, a dokaz je upravo danas.

- Upravo zbog toga želimo javno raspraviti ovu temu. Želimo javno poručiti da razumijemo i da smo ovdje za sve one koji se osjećaju nejednakima. Kada govorimo o diskriminaciji to je osobno. Onaj tko je diskriminiran osjeća to u sebi. Ne možemo uvijek razumjeti ljude koji se osjećaju diskriminirano, ali možemo govoriti za sve one koji nemaju tu mogućnost – kazao je Kabiri.


 | Autor :

- Danas pravimo još jedan korak naprijed, ne samo za MT Abraham group i Aluminij Industries, već za cijelo društvo, kazao je on, dodavši kako među nama žive ljudi s razlikama, ali smo, naglasio je, svi ljudska bića, bez obzira na boju kožu, nacionalnost, religiju ili spol. Pojasnio je kako je ovaj forum namijenjen za raspravu o ovim temama te kako bi se pokušale pokrenuti nužne promjene. Naveo je kako za to treba vremena, ali, dok su god lideri u zajednici ovdje, to je dobar start kako bi se ušlo u proces.

 | Autor :

Nives Jukić ombudsman za ljudska prava u BiH, je istaknula: - Svatko nam se može obratiti i tražiti pomoć. Naš postupak je besplatan, a često se u postupku istraživanja na osnovu žalbi ipak otklone uzroci. Smatram da žrtve diskriminacije najčešće ne traže zaštitu, niti ombudsmena niti sudsku zaštitu. Treba ih ohrabriti za to – podvukla je Jukić. 

 | Autor :

Sanela Prašović Gadžo, zastupnica u Zastupničkom domu FBiH: "I kao novinarka i kao političarka susretala sam se sa svim oblicima diskriminacije. Kod nas je u BiH, nažalost, "švedski stol" kršenja ljudskih prava - po nacionalnoj osnovi, u radno-pravnom odnosu...Neke smo oblike diskriminacije, nažalost, i ozakonili u BiH, primjerice na natječaju se bira jedan s liste uspješnih, a ne najuspješniji. Zar to nije diskriminacija?" - Bosna i Hercegovina ima sposobne i kompetentne žene, ali kao društvo poručujemo da je politika za muškarce. Naš problem je što vrlo teško prihvaćamo neke stvari koje se tiču drugačijeg izbora i drugačijeg načina života. Trebamo više razgovarati i više se otvarati jedni prema drugima. S druge strane imamo Zakon o obrazovanju koji kaže da sva djeca trebaju ići u školu, a romska djeca rijetko idu. Brojne su diskriminacije u ovoj zemlji – naglasila je ona.

 | Autor :  

Ministar Grubeša kazao je kako se kroz svoj rad najčešće susreće s ljudima koji se pozivaju na Zakon o radu i koji se obično žale na radno-pravni status, navodeći kako se mnogi osjećaju diskriminirano kod poslodavaca.

Velibor Milivojević istaknuo je kako je na konferenciju pozvan kao pripadnik manjinskog naroda na ovom području, ali pripadnik naroda koji je konstitutivan u BiH.

- Problem manjina možemo promatrati na različite načine jer imamo različite manjine u svim krajevima naše zemlje. Najvažnije je da promičemo razgovor i otvaranje tema, pa i onih bolnih. Samo tako možemo doći do rješenja. Političari i mediji su spona koja mogu promijeniti ovu sliku društva na bolje. Nažalost, čini mi se da prema budućnosti idemo onako kako ne bi trebalo – dodao je Milivojević.

 | Autor :

Među brojnim zvanicama, konferenciji su nazočili izaslanik Svete Stolice u BiH mons. Amaury Medina Blanco, veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Sabolić, Nevenko Herceg, predsjednik Vlade HNŽ-a, Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista BiH i mnogi drugi.

Jozo Pavković, glavni urednik Večernjeg lista BiH i jedan od organizatora konferencije kazao je kako je ovo jedna u nizu konferencija kojima se želi razgovarati o aktualnim temama u bh. društvu i šire.

- Prije nekoliko konferencija imali smo temu o ravnopravnosti žena, a danas je tema ravnopravnost manjinskih skupina u BiH. Odnosno, razgovaramo o jednakopravnosti svakoga čovjeka u BiH bez obzira na naciju, vjeru, spol… Već sada mogu najaviti i sljedeću konferenciju koju ćemo također organizirati s M. T. Abraham Group najsen, a bit će posvećena gospodarstvu – otkrio je Pavković.

 | Autor :

Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije smatra da su nejednakosti u našem društvu, ali i u današnjem svijetu općenito jedan od ključnih problema koji opterećuju ljude i čovječanstvo u cjelini.

- Dijeleći želju da se jasno identificiraju diskriminacije po bilo kojem osnovu, da se takve pojave odlučno otklone, ali i da se izgradi društvo u kojem tim i sličnim devijacijama neće biti mjesta, čestitam organizatorima 2. Equality Foruma, Večernjem listu i M.T. Abraham grupi na viziji i predanosti postavljenom cilju – poručio je Herceg.

U drugoj sesiji razgovaralo se o obrazovanju, prednosti postojanja pokretača procesa i inkluzivnih organizacija i tvrtki, te o obrazovanju kao ključnom sredstvu u borbi protiv nejednakosti.

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.