Ekstremni vremenski uvjeti postaju "novo normalno", kolovoz i rujan bit će iznadprosječno topli u BiH

23.07.2023.
u 17:53

Ekstremni vremenski uvjeti koji su posljedica zagrijavanja klime "nažalost, postaju nova normala", upozorila je Svjetska meteorološka organizacija. Stručnjaci kažu da su razdoblja iznimno vrućeg vremena sve češća, a klimatske promjene znače da je sada normalno doživjeti rekordne temperature. Inače, priroda se mijenja, svijet je ranjen ljudskim intervencijama u prirodi pa i ne čudi što danas imamo sve češće ekstreme u prirodi, poput bujičnih poplava koje nose sve pred sobom, potrese koji uništavaju domove, tuču koja uništava poljoprivredne usjeve pa sve do paklenih vrućina s kojima se trenutačno borimo.

Toplinski val

Veliki dio južne Europe prolazi kroz ekstremne vrućine uz upozorenja da bi lokalni rekordi mogli biti oboreni u Italiji, Grčkoj, Turskoj i na Balkanu. Prije nekoliko dana i u BiH je najavljen toplinski val, meteorolozi su najavili da će se živa u termometru popeti blizu 40 stupnjeva. I jest u dijelu BiH, no Mostar je i u tim najavama otišao korak ispred. U utorak u popodnevnim satima službeno je izmjeren 41 stupanj iako su građani dan ranije u blizini Staroga mosta izmjerili čak 50 Celzijevih. Naime, Mostar je prije više od 120 godina doživio svoj najtopliji dan i danas, nakon toliko godina, drži temperaturni rekord regije. U tom gradu je 31. srpnja 1901. godine zabilježena temperatura od 46,2 °C. No, vratimo se u sadašnjost. Toplinski val, koji u BiH traje već nekoliko dana, trebao bi, prema najavama meteorologa, trajati do 19. srpnja. No, tu padu temperatura nije kraj, kolovoz i rujan također će biti iznadprosječno topli. Kako su upozorili iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda, najveći rizici su od 12 do 18 sati, zbog čega se građane poziva da u tom razdoblju dana, zbog visokog rizika za zdravlje, ne izlaze ako ne moraju. Liječnici sarajevske i mostarske Hitne pomoći, koji su prethodnih dana imali pojačan broj intervencija zbog kolapsnih stanja, građane pozivaju da strogo povedu računa o svome zdravlju. Napominju i da je iznimno važno redovito se hidrirati i izbjegavati tešku hranu, kao i jesti što više voća i povrća. Kad se izlazi, ističu, važno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Posebno je važno klimu prilagoditi sobnoj temperaturi kako ne bi bila prevelika razlika između unutarnje i vanjske temperature. Važno je, ističu, izbjegavati sunce od 10 do 17 sati. I to pravilo se odnosi na sve, pa čak i na one koji spas od užarenog gradskog asfalta pronalaze uz more, rijeku, jezero ili pak bazen. I na svim navedenim mjestima traži se mjesto više. Gradski bazeni su prepuni, riječna kupališta također, ali i jedini bh. grad s izlazom na more u kojem apsolutno svi, od vlasti do ugostitelja, zajedničkim snagama iz godine u godinu rade na sve boljoj kvaliteti, ali i bogatijoj ponudi. Da se ozbiljno radi, ulaže, potvrđuju i fotografije jedinoga bh. grada na moru koji je prepun stranih turista, gradića u kojem se za već nekoliko dana očekuje poputno popunjavanje kapaciteta. - Trenutačno smo na oko 90 posto popunjenosti kapaciteta i to je dobro. Špica sezone počinje s vikendom koji je pred nama, tako da su najave kako će idućih 40 - 50 dana biti maksimalna popunjenost - kazao je nedavno za Večernji list načelnik Dragan Jurković.

Osvježenje i rekreacija

I tako, dok će se u Neumu za koji dan tražiti mjesto više, jednako je u svim mjestima u BiH koja nude osvježenje i rekreaciju. Vremena, prema najavama FHMZ-a, za uživanje ćete imati, samo još budite oprezni.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?