Otvorena istraga

EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO: Europski sud pokrenuo istragu o curenju presude Kovačević prije službene objave

27.09.2023.
u 18:27

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) otvorio je internu istragu zbog činjenice da je dva dana prije službene objave presude njezin sadržaj dospio u javnost te je postala predmet političkih interpretacija od apelanta Slavena Kovačevića. Da istraga traje, potvrdili su ekskluzivno iz Službe za medije Europskoga suda, piše portal Večernjeg lista BiH. - Sud je presudu objavio 29. kolovoza 2023. godine, kako je i najavljeno u priopćenju za javnost od 23. kolovoza 2023. godine. Sudu je skrenuta pozornost na činjenicu da su o presudi prije toga navodno raspravljali neki mediji u BiH - naveli su u odgovoru na naš upit. Sud smo pitali je li time kompromitirana sama presuda te tko je za to odgovoran i je li time narušena vjerodostojnost Suda. - Ovaj predmet podliježe internoj povjerljivoj istrazi - istaknuli su. Zanimljivo je kako se dio sadržaja i interpretacije presude pojavio u dvama medijima, jednome portalu i TV kući.

Sudac kolumnist

Valja reći kako je u jednome od tih medija sudac Faris Vehabović naveden kao kolumnist. Ne treba biti veliki istražitelj kako bi se upravo Vehabovića povezalo kao "prvog osumnjičenog" za curenje sadržaja presude u medije za koje je surađivao. On je, naime, u ovome predmetu bio izvjestitelj te je, s obzirom na pomalo čudan način odlučivanja u Malome vijeću ESLJP-a, jedini bio upoznat s cijelim spisom te presudno modelirao sadržaj presude. To je više nego dovoljan dokaz da je kompromitirao presudu i dao joj teški pristrani politički utjecaj. Začuđuje, međutim, razina bahatosti, nepoštivanja i poigravanja vjerodostojnošću ovog međunarodnog suda. Ali i državom BiH. Naime, s obzirom na to da je sadržaj presude izišao i da ju je prvo komentirao apelant Slaven Kovačević, a da istodobno institucije države nisu bile upoznate sa sadržajem, govori kako je najmanje što se može učiniti odmah smijeniti suca Vehabovića, kojemu je mandat ionako istekao prije dvije i pol godine. On je u Strasbourgu angažiran dulje od desetljeća i presudno je modelirao sve presude kojima je cilj pretvoriti BiH u zemlju u kojoj dominiraju Bošnjaci te je tako gurnuti u kaos kakav je vladao prije potpisivanja Daytonskog mirovnoga sporazuma, a koji je temelj njezina postojanja, mira i stabilnosti. No, nije jedino interna istraga u Sudu briga Vehabovića i njegovih sponzora iz SDFA, nego i vrlo izvjesna revizija presude koju će, posve sigurno, zatražiti agenti Vijeća ministara za suradnju s ESLJP-om. Čak se i njihov rad gotovo svakodnevno pokušava opstruirati, bilo da je u pitanju aktualni ministar ljudskih prava Sevlid Hurtić koji nastoji raspisivanjem natječaja za imenovanje novih agenata zaustaviti zahtjev za preispitivanjem, bilo svakodnevnim crtanjem mete na čelu članicama ove državne institucije.

Sutkinja Kucsko-Stadlmayer

Čak iako postoji i više nego dovoljno povoda za reviziju ove presude, a oni nisu samo formalne naravi zbog kompromitiranja presude njezinom preuranjenom objavom. Više nego dovoljno razloga navela je predsjedateljica sedmeročlanog Sudskog vijeća ESLJP-a Gabriele Kucsko-Stadlmayer. Ona je, uz ocjenu kako je Kovačevića trebalo odbiti te da Ustavni sud BiH ima dovoljno elemenata odlučivati po njegovoj žalbi, navela i desetke razloga zašto smatra da ova apelacija, koja se tiče njegova pasivnog biračkoga prava, nije prihvatljiva. Ponajprije stoga što nije posao Suda u Strasbourgu uređivati politički sustav zemlje. S obzirom na to da je više nego izvjesno kako će se o ovome predmetu raspravljati pred Velikim vijećem ESLJP-a, gdje će sucima i cijeloj javnosti biti dostupan cijeli spis, raste nervoza kod unitarističkih političara, zbog čega po svaku cijenu žele spriječiti takav rasplet javnim prijetnjama. To je vjerojatno i razlog zašto su preuranjeno izišli u javnost sa svojom političkom projekcijom provedbe presude.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?