Pozadina njemačko-britanskog plana

Ekonomskim i socijalnim reformama do vrata EU

EU i reforme
Foto: VL FOTO
08.11.2014.
u 10:16

Kapitalizam umjesto državne regulacije

        Bh. političari su vrlo pozitivno reagirali na novu inicijativu Njemačke i Velike Britanije za približavanje BiH Europskoj uniji, ali tek treba vidjeti u kojoj će mjeri ispunjavati konkretne reformske uvjete koji budu postavljeni. Što će se sve tražiti od reformi, tek ćemo vidjeti, ali osnova u ekonomskom dijelu će svakako biti dokument “Sporazum za rast i zapošljavanje” koji je ranije ove godine razradio Ured posebnog predstavnika EU u BiH (EUSR) u suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom, Svjetskom bankom, Europskom bankom za obnovu i razvoj i Veleposlanstvom SAD-a.

 

Ekonomske smjernice

 

Predstavljajući svoju inicijativu, šefovi diplomacije Njemačke i Velike Britanije upravo su naglasili da će tražene reforme “biti u tijesnoj vezi sa Sporazumom za rast i zapošljavanje”. U dokumentu koji usprkos kampanji EUSR-a nije izazvao značajniju pozornost u bh. javnosti kada je predstavljen, navode se potrebne mjere za ekonomske reforme. Među glavnim zadacima iz ovog dokumenta s kojim bi se trebale suočiti nove vlasti u BiH je reforma poreznih opterećenja na rad, a uključuje smanjenje tekućih vladinih izdataka, proširenje porezne baze, poboljšanje učinkovitosti u zdravstvenim i mirovinskim sustavima. BiH treba potaknuti zapošljavanje i poboljšati konkurentnost kroz smanjenje troškova rada na značajno manji postotak, i to s razine blizu 40 posto bliže prosjeku za nove članice EU od 35 posto troškova rada. Očekuju se i promjene u radnom zakonodavstvu, uključujući reguliranje plaća na osnovi vještina i učinka umjesto staža, smanjenje administrativnog destimuliranja i uključivanje mladih u radnu snagu. U dokumentu se ističe da pristup poslovima treba biti otvoren za svakoga, naročito za mlade ljude te je potrebno eliminirati restriktivne prakse koje štite one koji su već u radnom odnosu. BiH treba usvojiti set reformi tržišta rada kako bi povećala stvaranje novih radnih mjesta, uključujući i revitalizaciju procesa kolektivnog pregovaranja.

 

Koji su problemi uočeni?

 

Uočen je i veliki problem kompliciranog poslovnog okruženja pa je preporučeno skraćivanje procedure za pokretanje poduzeća i ubrzanje dobivanja građevinskih dozvola. BiH treba povećati konkurentnost odobravanjem plana na osnovi rezultata, u cilju poboljšanja uvjeta mjerenih prema indikatorima poslovanja. Jedan od problema bh. ekonomije je i što se poduzeća oslanjaju na javnu podršku umjesto konkurentnosti. Stoga su neophodni bolji zakoni i zaštita investitora. Te mjere, prema dokumentu koji će biti vodilja za reforme, moraju uključivati i korporativno upravljanje, osnažene prakse upravljanja rizikom kako bi se poboljšao pristup financiranju, kao i učinkovitiji stečajni okvir. Nezaobilazna će u reformama biti i borba protiv korupcije.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?