sutra sjednica PIC-a

Džaferović: PIC treba ukinuti odluku o referendumu u RS-u

dzaferovic
29.08.2016.
u 15:21

Džaferović ističe da je jedina moguća i logična odluka PIC-a da ukine odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu koji je zakazan za 25. rujna

Vijeće za implementaciju mira (PIC) na razini veleposlanika zemalja članica trebalo bi zasjedati 30. kolovoza i raspravljati o najavljenom referendumu o Danu Republike Srpske, kazao je medijima ranije visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić (SDA) smatra da svi podjednako imaju obvezu da se naspram ovog pitanja ponašaju, s obzirom na to koliko cjelokupna situacija proizvodi napetosti u BiH.

Mišljenja je da bi PIC, odnosno međunarodna zajednica trebali na neki način spriječiti daljnju eskalaciju napetosti i donijeti odluku koja je jedino moguća, a to je, kaže Softić, stavljanje izvan snage odluke o referendumu.

Dodao je da su zemlje koje su na neki način sudjelovale u uspostavljanju mira u BiH, referendum označile kao antidaytonski čin zbog čega on ne vidi razloge da to bude drugačije.

Zastupnik SDA u Zastupničkom domu PSBiH Šefik Džaferović ističe da je jedina moguća i logična odluka PIC-a da ukine odluku Narodne skupštine Republike Srpske o referendumu koji je zakazan za 25. rujna. 

- Visoki predstavnik je dio ustavnopravnog sustava BiH i on treba reagirati u situacijama kada je povrijeđen Ustav BiH, Daytonski mirovni sporazum. Oni koji tvrde da bi ukidanje Odluke NSRS-a bilo nedemokratsko zalažu se za anarhiju jer ne može biti nedemokratski ne poštivati odluke Ustavnog suda koje su konačne i obvezujuće - zaključak je Džaferovića.

Izaslanik Kluba Srba u Domu naroda PSBiH Sredoje Nović (SNSD) kaže da od sutrašnje sjednice PIC-a ne očekuje ništa posebno, smatrajući da nakon sjednice neće biti nikakvih novih iznenađenja.

- Treba imati isuviše hrabrosti da se zabrani jedan referendum, onda je to definitivno udar na demokraciju u svakoj zemlji. Referendum je savjetodavna izjava građana što oni misle o određenom pitanu - kazao je Nović.

Sastanak Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira trebao se održati 23. kolovoza, ali je sjednica odgođena zbog dodatnih konzultacija.

Ključne riječi
PIC

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?