građani zabrinuti

Dvoje djece u Srebrenici oboljelo od meningitisa

srebrenica
07.06.2016.
u 12:02

Kroz Srebrenicu se pronijela vijest o širenju meningitisa među djecom u osnovnoj školi i vrtiću, što je zabrinulo stanovnike, a osobito roditelje djece koja pohađaju ove javne ustanove.

Međutim, liječnici koji su prvi primili dvije djevojčice oboljele od meningitisa kažu kako nema razloga za zabrinutost, jer je razdoblje inkubacije virusa dva dana, oboljela djeca su na vrijeme zbrinuta u zvorničku bolnicu, tako da su ostala djeca sigurna.

„Definitivno se ne radi o epidemiji, imamo samo dva slučaja i to iz iste obitelji, tako da se nije raširilo, a osim toga, ta djeca nisu u to vrijeme bila u vrtiću niti u školi da bi moglo doći do eventualne epidemije ili širenja. Pored toga, bila su još četiri sumnjiva slučaja, ali nakon analiza ustanovilo se da djeca ne boluju od meningitisa“, kazao je doktor Nermin Džanić, liječnik u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Srebrenica, javlja Anadolija.

Dr. Džanić je dodao kako je virus meningitisa oduvijek prisutan, ali da djeca dobivaju zaštitna cjepiva koja onemogućavaju njegovo širenje.

Direktorica vrtića „Poletarac“ Tifa Efendić kaže da je cijelo vrijeme u kontaktu s Domom zdravlja u Srebrenici i epidemiološkim odjeljenjem pri zvorničkoj bolnici, jer rade s najosjetljivijom kategorijom društva, djecom, te da nema mjesta širenju panike i dezinformacija među stanovnicima i roditeljima.

„Ja mogu potvrditi da ta djeca nisu iz vrtića, da ne borave u vrtiću. Roditeljima smo dali sugestije kako da postupe ukoliko primijete simptome. Mi smo se našli u neugodnoj situaciji, roditelji dolaze, svatko ima pravo doći, a mi nismo dobili nikakvu službenu odluku da bismo morali zatvoriti vrtić, nije proglašena epidemija“, rekla je Efendić.

Ona je napomenula i da su svi odgajatelji u vrtiću upućeni o tome kako da prepoznaju simptome meningitisa i da će odmah djelovati ukoliko primijete nešto sumnjivo, ali je dodala da je za sada sve pod kontrolom i sigurno.

I pored uvjeravanja liječnika građani Srebrenice kažu da se boje jer su ugrožena djeca. Neki kažu da će razmisliti hoće li svoju djecu poslati u školu i vrtić, jer im je sigurnost na prvom mjestu.

„Ja nisam neki paničar, ali supruga je dosta opreznija, tako da je ona saznala za to da u Šejlinom razredu ima dijete koje je oboljelo od meningitisa. Međutim, nemam potvrđene informacije, ali bez obzira, planiramo djecu pripaziti od škole par dana“, rekao je Ahmed Ustić, otac dvoje djece koja pohađaju srebreničku Prvu osnovnu školu.

Meningitis je oboljenje koje zahvata moždane opne i koje može ostaviti trajne posljedice po oboljele.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije