ivancov

Dva naroda kažu da bi trebalo zatvoriti OHR

d
09.12.2016.
u 08:46

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov tvrdi da se za postupno zatvaranje OHR-a zalaže dio zemalja članica Vijeća za sprovedbu mira (PIC), među kojima su i neke iz EU. Ivancov je podsjetio da je Rusija za zatvaranje OHR-a, jer ta institucija nema konstruktivnu ulogu u rješavanju problema i ugrožava politički napredak zbog mogućnosti korištenja bonskih ovlaštenja.

“Kada je riječ o OHR-u, u PIC-u imamo tri različite pozicije – jedna je da ovaj ured mora ostati u BiH, Rusija je za njeno zatvaranje, a treći stav je da bi je trebalo zatvoriti korak po korak, a proces bi trajao nekoliko godina”, rekao je Ivancov sinoć za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je naveo da lideri dva od tri naroda u BiH kažu da je vrijeme OHR-a završeno i da bi ga trebalo zatvoriti, jer nije dobar za budućnost BiH, prenosi Srna

Ivancov je ponovio da je Republika Srpska imala pravo na sprovođenje referenduma o Danu Repbulike. “PIC je na posljednjoj sjednici rekao da odluka o sprovedbi referenduma nije bila ustavna i da je to uzrok za povećanje međunacionalne napetosti u BiH. Referendum o Danu Republike je elemenat obrane nacionalnih interesa srpskog naroda u BiH, uz uvjet da svaki narod mora imati svoj nacionali dan”, naglasio je Ivancov.

On smatra da je neophodno formiranje neovisnog i funkcionalnog pravosudnog sustava u BiH da bi sve odluke bile usvajane bez utjecaja stranaca, kao što je slučaj u Ustavnom sudu BiH.

“Sve članice PIC-a suglasne su da je važno sprovođenje reforme pravosudnog sustava u BiH. Prijedlozi o ovome moraju biti unutar BiH, a ne od stranaca”, kaže Ivancov

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?