Potpredsjednik Federacije BiH

Dunović traži ocjenu ustavnosti Zakona o porezu na dobit

asd
06.02.2017.
u 14:13

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović danas je Ustavnom sudu FBiH predao zahtjev za ocjenu ustavnosti člana 61. stav 1. Zakona o porezu na dobit iz 2016. godine, kao i Zahtjev za donošenje privremene mjere zabrane naplate poreza na dobit izvoznicima koji su ispunili uslove za oslobađanje od obaveza plaćanja poreza. 

Razlog tome leži u činjenici da se "novi Zakon primjenjuje retroaktivno, suprotno ustavnopravnim standardima, a što ujedno ugrožava izvozno orijentisane privrednike".

Pomenuti Zakon je donesen prije godinu dana, a stupio je na snagu 7. ožujka 2016. godine, sa primjenom od 1. siječnja 2016. godine, obrazloženo je u priopćenju za javnost Udruženja poslodavaca FBiH.

Podnošenje zahtjeva za ocjenu ustavnosti i privremene mjere podržava Udruženje poslodavaca FBiH, te apeluje na "zakonodavnu vlast za uspostavu onih rješenja u oblasti poreza na dobit koja će privredne subjekte, nositelje razvoja, prepoznati kao takve i omogućiti im prosperitetni rast i razvoj, umjesto donošenja destimulativnih zakonskih rješenja koja ih urušavaju".

- Poslodavci su sredstva ostvarena ovom povlasticom kao i svoju dobit isključivo ulagali u proširenje radnih mjesta (2.500 novih radnih mjesta sa prosječnom plaćom  - na godišnjem nivou) i tehnološki napredak kako bi bili konkurentni na svjetskom tržištu. Ovim zakonskim rješenjem, kao i aktualnim i drugim nametima koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno daljnje poslavanje. Sve to utječe na i onako narušenu privrednu klimu i investicijsku sigurnost, ne samo za domaće poslodavce, bh. izvoznike, već i za strane ulagače - navode iz Udruženja poslodavaca FBiH.

Članovi Udruženja sutra će održati pres-konferenciju na kojoj će govoriti potpredsjednik FBiH Milan Dunović, predsjednik i direktor Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović i Mladen Pandurević te direktorica GS-Tvornice mašina Travnik i predsjednica Udruženja njemačkih investitora u BiH Snježana Kopruner.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?