Posušje: ‘BiH Green Awards

Dugoročnim ciljevima za ljepše i zdravije Posušje

12.04.2017.
u 08:00

Veleposlanstvo SAD-a u BiH i Centar za razvoj i podršku organiziraju dodjelu nagrada “BiH Green Awards” s namjerom promoviranja korisnih, inovativnih i kreativnih pristupa očuvanja životne sredine.

Priznanje trudu

Nagrade će biti dodijeljene u 4 kategorije: grad/općina, tvrtka, organizacije/NVO i pojedinci. Među nominiranima za ovu nagradu u kategoriji općina je, uz Doboj, Bihać, Čapljinu i Šipovo, također i općina Posušje.

Već sama nominacija znači priznanje trudu koji posuška jedinica lokalne uprave godinama ulaže u suradnji s udrugama i društvima kako bi se očuvao okoliš i kulturno nasljeđe, ojačali turistički kapaciteti, ali i uljepšale vizure Posušja. Od većih akcija podsjetimo da je još 2004. HPD “Pločno” pokrenuo akciju čišćenja korita Brine. Time se, uz saniranje ekološkog problema, doprinijelo očuvanju starog mosta na Ričini, čija je restauracija u tijeku. Također, 2015. pristupilo se konzerviranju bazilike na Gradcu, jednom od najstarijih kulturnih spomenika ovog kraja. Zahvaljujući naporima Općine, 2012./2013. završeni su radovi na gradskom parku, danas reprezentativnoj i pomno održavanoj zelenoj oazi Posušja. U suradnji s JU Urbikom radilo se na planiranju i sadnji zelenih otoka, hortikulturalnom uređenju kružnih tokova te formiranju budućih zelenih perivoja. Uz pomoć GSS-a i PV postrojbe već nekoliko godina provode se akcije održavanja stabala duž gradskih ulica i nogostupa. Početak značajnijeg doprinosa uštedi energije dan je 2013. godine kada se krenulo u projekt izmjene konvencionalne gradske rasvjete. Uz to, treba istaknuti kako je i prva tzv. solarna klupa u zapadnoj Hercegovini postavljena upravo u Posušju, a uobičajene devastacije cvijetnjaka, klupa i javne rasvjete svedene su na najmanju razinu. Podizanje svijesti o potrebi očuvanja životne sredine već godinama se konkretno provodi i unutar same općine Posušje i obrazovnih institucija. Primjer je odvajanje i pohranjivanje uredskoga papira u svrhu recikliranja, a središnja Osnovna škola, škola u Rakitnu, kao i zgrada Srednje škole prošlogodišnjom obnovom izolacije i fasade tzv. termofasadom postižu značajne uštede u potrošnji energenata. I u Parku prirode Blidinje, koji se može podičiti epitetom područja netaknute prirode, radi se na tome da tako i ostane. Jedan od primjera je izgradnja planinarskog doma u Masnoj Luci, čija je gradnja od početka osmišljena da bude u skladu s prirodom. Vodilo se računa i o odvodnji otpadnih voda. Zahvaljujući donaciji Svjetske banke, uz planinarski dom, ugrađen je prvi pročistač otpadnih voda na području Parka.

Dugoročni ciljevi

Kažimo i kako Općina Posušje nije usmjerena samo na kratkoročne ciljeve i povremene akcije očuvanja okoliša. Tome u prilog ide i izrada Lokalnog ekološkog akcijskog plana Općine Posušje (LEAP) za razdoblje do 2026., na čijem se nacrtu radilo godinu dana i čije se usvajanje uskoro očekuje. LEAP je prepoznao glavne probleme okoliša općine Posušje - odlaganje otpada, onečišćenje površinskih voda, uništavanje šuma, zagađenje zemljišta, problemi vodoopskrbe, problemi održavanja javnih zelenih površina i prirodnog nasljeđa, problemi odvodnje i kanalizacije. Njegovom provedbom očekuje se sustavni rad na zaštiti životne sredine te bolja promocija javne svijesti i odgovornosti za zaštitu okoliša, a time i zdravog života.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?