Ukidanje ‘bijeloga kruha’ populizam ili štednja

Državni dužnosnici pola godine nakon mandata neće moći dobiti plaću ni posao

Više od pet mjeseci nakon općih izbora, održanih 12. oktobra 2014. godine, Bosna i Hercegovina dobila je novi saziv državnog Vijeća ministara. Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas je sa 26 glasova za, sedam protiv i jednim s
07.03.2016.
u 07:00

Na dnevnome redu Parlamenta Bosne i Hercegovine ponovno će se naći izmjene Zakona o plaćama institucija koje je utvrdilo Vijeće ministara u dijelu o tome da “bijeli kruh”, odnosno naknade koje primaju državni dužnosnici, traje šest mjeseci, piše Večernji list BiH. Dok je taj prijedlog “putovao” iz Vijeća ministara u Parlament BiH, u međuvremenu je, na intervenciju nekolicine zastupnika u državnom Parlamentu, upućena zasebna inicijativa pa je taj privilegij ukinut.

U javnosti se, pak, zahvaljujući oporbi, pokušao stvoriti dojam kako vlasti ponovno vraćaju “bijeli kruh”. Nakon toga je, kako bi se odgovorilo javnosti, iz Vijeća ministara priopćeno kako ova institucija nije, niti bi ikada tražila vraćanje “bijelog kruha”, kako predsjedatelj Vijeća ministara BiH u potpunosti podržava odluku Doma naroda BiH, te se na izvjestan način ograđuje i od izmjena zakona koje su sami prihvatili na sjednici održanoj 19. studenog prošle godine kada je, na prijedlog Ministarstva financija i riznice BiH, utvrđen prijedlog nacrta Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i poslan u redovitu proceduru.

Stajalište EU integracija

No, umjesto da za nekoliko dana dođe u parlamentarnu proceduru, izmjene zakona su zakočene više od četiri mjeseca. U državnom tajništvu najprije dva tjedna, nakon čega je uslijedio zahtjev zakonodavno-pravnog sektora Parlamenta da se pribavi stajalište Uprave za europske integracije koja nema ništa s time. Dva mjeseca se čekalo na to očitovanje, te je tajništvu trebalo ponovno dva tjedna da ga proslijedi Parlamentu BiH. Zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara i ministar financija i riznice BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je kako su posljednji potezi lažni populizam.


“Vijeće ministara BiH podržalo je ovaj prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plaćama i uputilo ga u parlamentarnu proceduru i time je završilo svoj posao, te ne vidim razloga za dalje komentare jer je odluka na Parlamentarnoj skupštini BiH, a ne na nama. U Ministarstvu financija i riznice nismo se vodili populističkim mjerama, nego sustavnim rješenjima”, istaknuo je ministar Bevanda. On je pri tome upozorio kako će dužnosnici iz državnih institucija sada biti na izvjestan način diskriminirani jer pola godine neće moći dobiti naknadu niti se zaposliti.


“Ministarstvo financija i riznice BiH predložilo je sustavne izmjene Zakona o plaćama u institucijama BiH, rukovodeći se politikom plaća i naknada za razdoblje 2015. - 2018. godine i postojećim zakonskim okvirima, posebice imajući u vidu odredbe Zakona o sukobu interesa koji onemogućava rad izabranim dužnosnicima u roku od šest mjeseci po isteku mandata. Ovom odredbom Zakona o sukobu interesa uskraćeno je osnovno pravo na rad i mi smo to imali u vidu kada smo predlagali zakonske izmjene”, istaknuo je Bevanda.

Smanjen iznos

Prema odredbama Zakona o sukobu interesa, nitko od imenovanih dužnosnika ne može šest mjeseci biti član upravnih i nadzornih tijela niti se zaposliti u javnim poduzećima.

Prema službenim podacima, u osam godina, otkako je 2008. donesen Zakon o plaćama u institucijama BiH, do danas iz proračuna su isplaćena 3,2 milijuna maraka za naknade “bijeloga kruha”.

Valja reći da je krajem 2011. godine donesena odluka po kojoj pravo na ovu naknadu imaju samo ministri, zamjenici, zastupnici i članovi Predsjedništva BiH, pa su se izdvajanja značajno smanjila od 2012. godine do danas. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije