NOVA PRAVILA

Državljani BiH će ulazak u Hrvatsku plaćati 10 KM

15.06.2017.
u 13:28

Generalni tajnik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo izjavio je da je odluka ministara unutarnjih poslova zemalja Europske unije donesena prije nekoliko dana u Luksemburgu o uspostavljanju Europskog sustava za informacije o putovanjima i njihovom odobrenju (ETIAS) nešto što se moglo očekivati u segmentu jačanja sigurnosti i razmjene informacija unutar EU.

Naglasio je kako je predviđeno da ovaj sustav bude u potpunoj primjeni do 2020. godine.

Riječ je o usuglašenom stajalištu Vijeća Europske unije koje služi kao temelj za pregovore s Europskim parlamentom, a koji zajedno s Vijećem donosi konačni tekst.

Sustav ETIAS podrazumijeva da svi oni koji ne trebaju vize za ulazak u Europsku uniju budu provjereni prije nego krenu na put u schengenski prostor, te da se svakom tko predstavlja potencijalnu prijetnju i rizik po sigurnost EU može zabraniti ulazak u samu Uniju odnosno zemlje članice Schengena.

ETIAS će podrazumijevati da će svaki posjetilac EU koji ne treba vizu za boravak u Uniji morati prethodno da se registrira preko interneta, ispuni obrazac za koji će morati platiti pet eura, a odgovor o odobrenju ulaska u zemlje Schengena da li je njegov zahtjev prihvaćen ili odbijen, trebao bi uslijediti nakon 10-15 minuta, rekao je Plakalo za Fenu.

Na pitanje hoće li postojati neki vremenski rokovi za registraciju prije same posjete zemljama Schengena, naglasio je kako je definirano da se ta registracija obavi tri dana prije planirane posjete Europskoj Uniji.

Registracija se mora obaviti tri dana prije planirane posjete i, naravno, da to može biti jedna od otežavajućih okolnosti jer nikada ne možete predvidjeti razloge hitne posjete zemljama Europske unije, te se svakako nadam da će se i eventualni nedostaci ukloniti, jer je u planu da taj sustav bude u cijelosti operativan do 2020. godine.

Očekivati je da će Republika Hrvatska početi s primjenom istog čim postane članica Schengena, što će značiti da će se državljani Bosne i Hercegovine i za svoj odlazak u susjednu zemlju morati registrirati i platiti naknadu od pet eura odnosno 10 KM, a samo odobrenje bi trebalo vrijediti i tri godine za putovanja i posjete EU.

Ovaj sustav jednako će se odnositi na 60 država koje imaju potpisane bezvizne režime za svoje građane sa EU, uključujuči SAD, Kanadu, Australiju, ali i Ujedinjeno Kraljevstvo kada se okončaju sve formalnosti oko njihovog izlaska iz EU, rekao je generalni tajnik Europskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?