Države u kojima se najmanje radi, najviše uživa i najduže živi

10.07.2024.
u 08:30

Svi sanjamo o zemlji u kojoj ćemo raditi manje, zarađivati više i živjeti duže. Možda ovo mjesto djeluje kao zemlja iz snova, ali službena statistika kaže da postoji.

Parametri koji su uzeti u obzir u okviru istraživanja Quality of Life na Sveučilištu Oxford prilikom rangiranja zemalja uključuju prosječan broj radnih sati tjedno, duljinu godišnjeg odmora, postotak stanovnika koji imaju neometan san tijekom noći, duljinu životnog vijeka i osjećaj sreće kod ispitanika u svakoj zemlji koja je obuhvaćena istraživanjem.

Na temelju zadanih kriterija, na vrhu je Luksemburg, između ostalog, i zahvaljujući sustavu u kojem poslodavci nagrađuju zaposlene s više godišnjeg odmora što su starije životne dobi. 

Tako radnici stariji od 55 godina u ovoj zemlji imaju u prosjeku 36 dana plaćenog godišnjeg odmora.

Austrija i Danska, koje zauzimaju drugo i treće mjesto, radnicima daju minimalno 25 dana plaćenog odmora godišnje, a pogledajte cijelu top 10 listu zemalja čiji stanovnici očigledno najviše uživaju u životu:

– Luksemburg

– Austrija

– Danska

– Norveška

– Finska

– Švedska

– Francuska

– Bjelorusija

– Nizozemska

– Švicarska

Velika Britanija je na 17. mjestu zahvaljujući razumnom prosječnom radnom vremenu od 36 sati tjedno, relativno visokom životnom vijeku od 81,2 godine, a više od polovice ispitanika navelo je i da spavaju u prosjeku 7,5 sati tijekom noći, što je dobar rezultat.

Zanimljivo je da su se Sjedinjene Američke Države našle na 87. mjestu, između ostalog i zbog toga što radnicima uopće nisu zajamčeni plaćeni dani godišnjeg odmora, a dio populacije je nezadovoljan kvalitetom sna tijekom noći.

S druge strane, Kina, Meksiko i Malezija su izuzetno loše rangirani, jer se u sve tri zemlje radi u prosjeku 46 sati tjedno. S obzirom da je radno vrijeme znatno dulje, očekivali biste da će zaposleni dobiti više slobodnog vremena.

Međutim, to uopće nije slučaj, jer se u Kini dobiva svega 5 dana godišnjeg odmora, u Meksiku 6, a u Maleziji 8, piše Nova.rs.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije