Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Drvna industrija bi mogla biti proglašena strateškom granom 
industrije u BiH

13. srpnja 2018. u 19:00 0 komentara 166 prikaza

Zbog relativno dobrog šumskog gospodarstva, Udruga poslodavaca FBiH s predstavnicima tvrtki koje se bave drvnom industrijom tražit će u predstojećem razdoblju da Vijeće ministara BiH na razini države sektor razvoja drvne industrije proglasi strateškom gospodarskom granom u BiH. - Potrebno je drvnu industriju proglasiti strateškom granom gospodarstva BiH te, s obzirom na to da ima vlastitu sirovinsku osnovu, dugogodišnju tradiciju i izraziti suficit te s obzirom na to da je vlast još jednom pokazala nemar prema izvoznicima i ukinula im oslobađanje plaćanja poreza na dobit, sagledati mogućnosti poticaja na drugi način - stoji u priopćenju Udruge. U prijedlogu odluke koja će biti upućena Vijeću ministara BiH tražit će se zabrana izvoza trupaca i uvođenje pristojbi za izvoz druge drvene građe. Ako nije moguće potpuno zabraniti izvoz trupaca, alternativa ove odluke je uvođenje pristojbe i na izvoz trupaca i na izvoz druge drvene građe. Prema istraživanju UNDP-ja, BiH je država s najvećim udjelom šuma i najvećom raznolikošću tipova šuma na zapadnom Balkanu. Šume su jedan od najvažnijih prirodnih resursa u državi. Prema posljednjim podacima, šume i šumska zemljišta u BiH obuhvaćaju površinu od 3,231.500 hektara, što predstavlja 63% ukupne površine zemlje, a razina kvaliteta drva je među najvišima u Europi. Kako bi se iskoristili ti prirodni resursi, rečeno je nedavno na sastanku u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, i održao rast te stvorile nove prilike za drvno-prerađivačke kompanije u BiH, vlasti u BiH pokrenule su konkretne aktivnosti za izradu strategije za rast izvoza i razvoja drvno-prerađivačke industrije u BiH, za razdoblje od 2018. do 2022. U okviru sporazuma, UNDP BiH će podržati Vanjskotrgovinska komora BiH u provođenju analize i izradi strategije za drvni sektor u BiH, u skladu s najnovijim trendovima u industriji. Ta strategija će pružiti smjernice za povećanje konkurentnosti bh. tvrtki te ustanoviti slabosti koje sprečavaju daljnji razvoj drvne industrije u zemlji. S obzirom na to da je drvna industrija jedna od najperspektivnijih grana industrije BiH, a ostvareni izvoz za sada je isključivo rezultat izvanrednih napora samih tvrtki, a ne nekog strateškog promišljanja države, traže se mehanizmi da se na tom planu nešto radikalno promijeni.

Kao jedan od ciljeva spominje se i uvođenje strukovnog smjera u srednjim školama gdje bi se obrazovali budući radnici u drvnoj industriji jer, kako je više puta naglašeno, veliki problem predstavlja nedostatak stručne radne snage.Traže se izmjene Zakona o osiguranju sirovine, ali i smanjenje opterećenja tvrtkama iz ovog sektora kad je u pitanju plaćanje i izmirenje raznih doprinosa i pristojbi. Kad država, odnosno vlasti, riješi neka od ovih pitanja, onda bi se trebao stvoriti uvjet za povećanje plaća i stimulacije koje su bitne za zadržavanje radnika i zapošljavanje novih.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.