4. Međunarodna likovna kolonija i večeri proze i poezije “Fra Lovro”

Društveni događaj za povratničku župu

16.11.2022.
u 20:56

Zemlja, sela, gradovi i ljudi uvijek su bili razlozi okupljanja, susreta, molitve i pjesme, poezije i proze. Tramošnički kraj, a prije svega župa sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici, nekoliko je dana bio mjesto okupljanja 20 umjetnika podrijetlom iz Bosanske Posavine koji su drugi dom pronašli u Hrvatskoj, ali i domaćih umjetnika sa šireg posavskog područja, piše Večernji list BiH. Umjetnici su na obronke Majevice u pitomo i živopisno selo stigli s nakanom da zajedničkim naporom naprave nešto dobro, kreativno, potaknu na razmišljanje o smislu života, stradanju i patnji te svojim radom i izložbama progovore o vremenu u kojem živimo. Društveni je to događaj za jednu povratničku župu u kojoj su kulturna događanja prava rijetkost.

Molitva za mir

Tri dana umjetničkog stvaranja tijekom kolonije iznjedrilo je četrdesetak novih djela razne tematike – od mrtve prirode, franjevačkih motiva pa sve do fra Lovrina stradanja i palme mučeništva. Osim radnog dijela, program kolonije sadržavao je i molitveni i edukativni dio kroz koji su se umjetnici i gosti upoznali s okolnim župama te su hodočastili na fra Lovrino groblje, gdje su zajedno molili za mir u svijetu i da rata ne bude, više nikada i nigdje.

- Poseban motiv i naš poziv je fra Lovro Milanović, njegovo služenje narodu i ovim krajevima te mučenička smrt. Uz tradicionalno održavanje kolonije, ove godine obilježen je i pedeseti jubilej župe sv. Ivana Krstitelja u Donjoj Tramošnici te smo zato posebno radosni što smo mogli ugostiti brojne umjetnike koji su zajedno radili kako bi u župu i čašćenje sluge Božjega fra Lovre Milanovića utkali i dio sebe, svoje umjetnosti i svoga talenta - poručio je župnik fra Joso Oršolić, organizator događaja.

20 umjetnika

Sudionici su posjetili i atelijer i ljevaonicu umjetnina Antuna Jurkića, gdje su prisustvovali lijevanju kipa kralja Tvrtka po modelu akademskog kipara Stjepe Gavrića. U radu kolonije sudjelovali su: Vinko Lamešić iz Tuzle, Anto Jurkić iz Tramošnice, S. Božena Gagulić iz Tramošnice, Jure Semren iz Livna, Ilija, Slavko i Vlatko Blažanović iz Zagreba, Marko Živković iz Osijeka, Marela Jerkić iz Mostara, Zvonimir i Gabriela Perak te Maja Perak iz Ivankova, Snježana Mutapčić, Mirsada Masal i Ilonka Jasak iz Sarajeva, Marko Pejić iz Tolise, Snježana Đelmić iz Ploča, Ratko Jolić iz Srebrenice, Jasna Bošković iz Zvornika i fra Pero Oršolić iz Tolise.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?