Za razliku od engleskog, koji je na prvom mjestu

Drugi strani jezik koji se najviše uči u bh. srednjim školama je njemački

08.03.2024.
u 07:00

Osim u BiH, njemački je drugi jezik u srednjim školama i susjednih Hrvatske i Srbije, dok za Crnu Goru ne postoje službeni podaci.

Sada već popularna stranica koja objavljuje statističke pokazatelje predočene u zanimljive karte - landgeist.com objavila je prije nekoliko dana jednu nadasve zanimljivu. Naime, na njoj je različitim bojama označeno koji je drugi strani jezik koji se najviše uči u pojedinim europskim zemljama, piše Večernji list BiH.

Različitim bojama označeni su različiti europski jezici, pri čemu je crna boja engleski jezik, žuta njemački, plava francuski i dalje redom ostali europski jezici koji se uče u srednjim školama diljem Starog Kontinenta.

Popularnost njemačkog jezika

Na ovoj je karti drugi jezik, prema zastupljenosti u srednjim školama u BiH, njemački. Možda bismo ovakav rezultat i mogli očekivati s obzirom na to da su BiH i zemlje susjedstva, kad je riječ o odlascima na rad u inozemstvo, uglavnom najviše gravitirale Njemačkoj i Austriji. Također, osim BiH, njemački je drugi jezik u srednjim školama i susjednih Hrvatske i Srbije, dok za Crnu Goru ne postoje službeni podaci.

Također, njemački je drugi izbor srednjoškolaca u Poljskoj, Sloveniji, Sjevernoj Makedoniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Nijemcima susjednoj Danskoj.

Zanimljivo da, kad je već riječ o Nijemcima, kod njih je drugi jezik po izboru srednjoškolaca francuski. Identičan je slučaj i s Talijanima, Španjolcima, Austrijancima i Nizozemcima. Međutim, iznenađuje da je kao druga opcija za učenje stranih jezika francuski također ispred ostalih u Grčkoj, Albaniji, Rumunjskoj, Portugalu i na Cipru.

Ruski, što je također iznenađujuće s obzirom na trenutačnu geopolitičku situaciju, drugi je jezik koji se najviše uči u srednjim školama baltičkih zemalja.

Što se tiče samih Rusije i Ukrajine, kao i Bjelorusije i Turske, trenutačno nema valjanih podataka, a svakako bi bilo zanimljivo vidjeti kakva je situacija u ovim spomenutim zemljama Europe.

Španjolska egzotika

U skandinavskim zemljama Norveškoj i Švedskoj, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj, kao drugi jezik u srednjim školama na prvo mjesto izbio je španjolski, čija popularnost u svijetu iz dana u dan raste. Ovaj jezik, iako nije na drugom mjestu, jako je popularan i u našoj zemlji i zemljama okružja, kako zbog egzotičnosti kojom odiše tako i zbog velike popularnosti španjolskih serija koje su tome itekako doprinijele.

Iznimka od skandinavskog pravila svakako je Finska, zemlja posebna po mnogočemu, tako i po drugom jeziku koji se najviše uči u njezinim srednjoškolskim ustanovama, a to je, prema rezultatima koje je objavio Landgeist, susjedni švedski.

Prava šarolikost vlada na teritoriju Belgije, kod koje je u sjevernom dijelu zemlje drugi jezik srednjoškolaca engleski, a u samom južnom dijelu zemlje pak nizozemski.

Također, važno je napomenuti i kako ne postoje podaci za Švicarsku i Kosovo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?