Stoljetna tradicija i danas živi, a mladi Odžaka igru donijeli i u školu

Drevna posavska igra prsten više nije samo "muška"

22.11.2022.
u 16:46

Prsten je tradicionalna igra karakteristična za posavski kraj iako se igra i u drugim bh. krajevima gdje žive Hrvati. Jedna je to od društvenih igara koja se igrala u davna vremena kada bi radovi u polju utihnuli, žene se zatvorile u kuće uz ručne radove, a muškarci uz pjesmu odmjeravali snage u prstenu.

Dočekaju često i zoru

U današnje internetsko doba mladi odžačkoga kraja ne žele prepustiti zaboravu tu drevnu igru pa su za Međunarodni dan srednjoškolaca u Srednjoj školi Pere Zečevića Odžak organizirane, uz brojne sportske aktivnosti, i razne društvene igre. Zanimljivo, sami su učenici inicirali da se u školi organizira baš igra prstena. - Mnogi su se učenici prvi put susreli s ovom zanimljivom igrom, dok su neki pravila naučili od svojih očeva i djedova. Upravo su ti učenici zavirili u stare obiteljske škrinje i donijeli rekvizite za igru (kape i prsten) te u naše učionice unijeli dašak nekih starih vremena. Rado su sudjelovali i profesori te učenici. Zanimanje učenika bilo je iznimno te smo sigurni da ćemo ponoviti ovakve turnire i prenijeti igru na nove generacije - kaže nam profesorica Andra Lubina. Koliko je ta stara igra i danas atraktivna i živa kod Posavljaka, potvrđuju i tradicionalni turniri u prstenu u Grebnicama, Domaljevcu, Kostrču, Tolisi, Donjoj Mahali, Oštroj Luki, Ugljari, Vidovicama...

Ima naoko jednostavna pravila, no napeta je to psihološka igra pronicljivosti i vještine ruku. Pravila se nisu promijenila već stotinu godina, no ipak ima malih izmjena. Isključivo muška starinska igra ostala je i do danas jer nismo zabilježili ni na jednom turniru sudjelovanje žena. No u Odžaku to nije slučaj. U skladu s vremenom, i srednjoškolke su se okušale sa zavidnom oštrinom oka i brzim pronalaženjem skrivenog prstena. Način igranja prstena jednostavan je. Glavni rekviziti je prsten i 10 kapica. Cilj je u što manje pokušaja otkriti pod koju kapu je protivnička ekipa sakrila prsten. - Igranje se zna prilično oduljiti, pa tako najuporniji znaju u igri provesti noć i dočekati zoru - približava nam igru Zlatko Ivić, poznati domaljevački "prstendžija", trener HOK Domaljevac i organizator popularnog turnira u prstenu u Domaljevcu.

Napeto i zabavno

I u Tolisi, kaže nam predsjednik MZ-a Tolisa Mijo Oršolić, igra prstena ima dugu tradiciju, kao i organiziranje turnira. - Igra može potrajati satima i pri tome je vrlo napeto te zabavno pa se može potvrditi da igri prstena ne prijeti zaborav u Posavini, nego je čeka u zimi pred nama još puno uzbudljivih turnira - zaključuje Oršolić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?