primjena zakona

Drastične kazne na granici Hrvatske: Pazite koliko pašteta, kupusa ili kobasica nosite

26.11.2021.
u 12:26

Hrvatska je počela punu primjenu Zakona Europske unije po pitanju stroge kontrole na granicama u vezi s unosom proizvoda životinjskog porijekla, hrane ili biljaka iz trećih zemalja. 

Ako putujete iz BiH u Hrvatsku, vodite računa što smijete nositi, jer biste u protivnom mogli dobiti visoku novčanu kaznu, piše Klix.ba.

To su nedavno na svojoj koži osjetili brojni putnici koji su iz BiH ponijeli nekoliko kilograma kupusa, kobasica, cigareta ili više komada pašteta. Godinama nisu imali nikakvih problema, no odnedavno je situacija drugačija jer carinici traže sve neprijavljene proizvode bez odgovarajućih certifikata.

image

Drastične kazne na granici Hrvatske

 KLIX.BA -

Jedan putnik je kažnjen na Graničnom prijelazu Izačić zbog 10 glavica kupusa s čak 5.100 kuna, odnosno oko 1.327 KM.

"Kako se navodi u prekršajnom nalogu koji je izdat ovom vozaču, kriv je jer nije podnio carinsku deklaraciju za robu pod zabranama, koja je pronađena u torbama u prtljažnom prostoru i to 15 kilograma svježeg kupusa", navodi portal GPmaljevac.com, koji redovito prati događanja na granicama i promjene pravila putovanja.

Tako su im se počeli javljati putnici prilažući prekršajne naloge koje su morali platiti odmah - 3.500 kuna za tri tikve, 4.500 kuna za tri akumulatora + 350 kuna za odvoz smeća, kao i 3.000 kuna (782 KM) za 10 kokošjih pašteta.

Od poznatih kaznih najgore je prošao putnik koji je iz BiH ponio sedam kilograma ljutih krajiških kobasica. On je zbog toga morao platiti čak 14.000 kuna, odnosno 3.644 KM.

"Sva ova pravila vrijede od ulaska Hrvatske u EU, ali je bila komplicirana provjera s veterinarima i hrpom papira i zbog toga su putnici manje kontrolirani. Novim zakonom sve je pojednostavljeno. Sada su propisi potpuno usuglašeni s europskim", navedeno je u prilogu hrvatske RTL televizije.

Treba istaknuti da će ovo žestoko pogoditi i državljane Hrvatske koji su često u pograničnim područjima odlazili u BiH po jeftinije životne namirnice. Sada to više neće moći.

Putujete li u EU iz zemlje koja nije članica EU, strogo je zabranjeno nositi svježe meso ili suhomesnate proizvode, paštete, mliječne proizvode. Voće i povrće je također zabranjeno prenositi preko vanjskih granica EU, što predstavlja i hrvatska granica.

"Pri dolasku u EU možda ćete morati proći službene kontrole nadležnih tijela. Nosite li meso ili mliječne proizvode koje niste prijavili, ti će proizvodi biti zaplijenjeni i uništeni, a vi možete biti kažnjeni novčanom kaznom ili kazneno gonjeni", navedeno je.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?