Tolisa

Drago uređuje posavske nošnje kako bi zablistale u punom sjaju na Danima Tolise

25.04.2018.
u 11:44

Tolisa se užurbano priprema za svoju najveću kulturno-zabavnu manifestaciju “Dani Tolise” koja je već odavno prešla lokalne okvire. Značaj tradicijske baštine, koju su Tolišani odlično ukomponirali u moderne tokove, recept je njezine uspješnosti oko koje se okupi cijelo mjesto, piše Večernji list BiH.

Posložene karike

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara je prilikom posljednjeg posjeta Orašju i službeno u razgovoru s načelnikom općine Stankom Vincetićem i predsjednikom Općinskog vijeća Marijem Oršolićem prihvatio pokroviteljstvo manifestacije.

- Sve najvažnije karike su posložene - kažu nam iz Organizacijskog odbora koji vodi Daniel Dominković. Sada se dogovaraju samo detalji velike fešte koja će otvoriti vrata stotinama gostiju različitih sadržaja od 30. svibnja pa do 4. lipnja. Među karikama koje tvore cijeli lanac uspješnosti manifestacije su i vrijedni članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Kralj Tomislav”. Obišli smo stoga Dragu Oršolića koji ima posebnu, ali i lijepu zadaću - urediti sve nošnje da zablistaju u punom posavskom sjaju. Pokretač svega je njegova ljubav utkana u kreacije, a vještine je u praksi razvijao godinama s najvećom ljubavlju.

- Počeo sam kada je meni trebala nošnja prije nekih 11 godina pa onda prijateljima i tako je sve krenulo da do kraja izrađujem kompletne i muške i ženske nošnje. Za izradu je potrebno puno strpljenja i vremena, čak dva do tri mjeseca za jednu nošnju - kaže nam Drago o svom zahtjevnom hobiju koji mu donosi puno radosti jer i sam igra u KUD-u i dodaje: - Družimo se, pjevamo i čuvamo izvornu folklornu baštinu te tradiciju svojega kraja. Drago je poseban jer je po zanimanju sedlar, što mu je u radu s kožom pomoglo i kod izrade nošnji. Za tkanje i vez koristi usluge jedne bake, kaže Drago i dodaje kako je danas velika potražnja u Posavini za izradom nošnji, pa tom zanatu zacijelo ne prijeti izumiranje.

U Draginu domu zatekli smo još dvije članice KUD-a koje su strpljivo čekale uređenje svojih nošnji.

- Ljubav prema izvornosti krenula je od obitelji još dok sam bila djevojčica. Rasla sam u tom svijetu tradicijskih nošnji, folklora, pjesme i posavskoga kola - kaže nam Marijana Nedić. Ističe kako je na Šokačkom cvitu bila druga pratilja i dodaje kako u tome ne bi uspjela bez Drage.

Stotine folkloraša

- Sad je velika gužva uoči Dana Tolise jer iz škrinja se vade nošnje pa ih treba urediti kako bi zablistale u punom sjaju - objašnjava Drago. Studentica Marijana Vukić kaže nam kako je ogromna ljubav prema posavskoj tradiciji, KUD-u, običajima.

- Lijep je osjećaj kada se spremiš u nošnju, osobito za Dane Tolise, pa i u mimohodu ponosno šećemo sa stotinama folkloraša koji isto kao i mi vole stare običaje - kaže Marijana. I kao što to biva u Posavini kada se ispraćaju dragi gosti, ispratili su nas posavskom pjesmom koju u Tolisi najčešće pjevaju: “Oj, Toliso, dok ti ime traje, čuvat ćemo tvoje običaje”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije