Predavanje u Ljubuškom

Dr. Berberović: Čak je 35.000 web stranica gdje je moguće kupiti drogu

14.12.2017.
u 08:30

U Gradskoj vijećnici u Ljubuškom održano je predavanje za roditelje završnih razreda osnovne škole pod nazivom “Kako prepoznati, spriječiti i liječiti ovisnost o drogama u djece?”, piše Večernji list BiH.

Tehnička potpora

Organizator predavanja bio je Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar, a predavač je bila dr. med. Marina Berberović, uz tehničku potporu Branke Bevande, administrativne djelatnice u Centru. Predavanje je sastavni dio projekta “Rano prepoznavanje ovisnosti o drogama kod djece i mladih” u sklopu kojeg se obilaze i drže predavanja za učenike u školama u HNŽ-u i ZHŽ-u i za roditelje pučkoškolaca koji su pri kraju školovanja u osnovnoj školi. Na početku predavanja sudionici su anonimno popunili anketu sa sedam pitanja o ovisnosti i drogama, a to je ponovljeno i nakon predavanja kako bi se ocijenilo koliko je predavanje bilo uspješno. - Kada je riječ o prvoj skupini droga, kao što su preparati kanabisa marihuana i hašiš, njihova se konzumacija danas spustila na djecu od 13 godina. To je osmi razred osnovne škole. Otprilike prođe godinu dana od konzumacije marihuane do konzumacije “speeda” i ekstazija, a samo dvije godine do heroina. Pet do deset godina prođe dok se potraži pomoć, a od tih pet do deset godina, dvije godine nitko nije posumnjao da dijete ima problema s konzumacijom opojnih sredstava, pa ni roditelji - rekla je dr. Marina Berberović. Iznijela je zapanjujući podatak da danas postoji čak 35.000 internetskih stranica preko kojih se mogu kupiti opojna sredstva. Značajan dio predavanja posvetila je tome kako roditelji mogu prepoznati da njihovo dijete uzima drogu, kako se tada postaviti i postupati, što poduzimati kako bi ih se i izbavilo i zaštitilo od te pogubne pošasti.

Roditelj mora ustrajati

- Ono na što posebno trebate obratiti pozornost jest ako se dijete počne ponašati tajnovito. Recimo, dosad je odmah kad uđe ostavljalo torbu u dnevnome boravku, a sad je nosi u sobu, ide u toalet i dosad je samo pralo ruke, a sad se umiva, pere zube i miriše se. Što pokušava sakriti? Je li to miris običnih cigareta koje vi ne podržavate, to je nešto za čime morate tragati. Ako danas ono ne želi o tome razgovarati, morate biti uporni i sutra na tome inzistirati. Dijete će nastojati izbjeći taj razgovor po svaku cijenu, ali roditelj mora ustrajati i ne smije odustajati - naglasila je dr. Marina Berberović. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije