Isaković:

Donijeti zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji

Isaković
24.04.2016.
u 12:18

Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uputila je nedavno u parlamentarnu proceduru Prijedlog okvirnog zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom (MPO).

Predsjedatelj Komisije Mirsad Isaković je, u izjavi za Fenu, istaknuo značaj donošenja ovog zakona, čiji je cilj omogućiti ostvarivanje potomstva i planiranje obitelji za one bračne, odnosno vanbračne parove i žene sa sterilitetom, postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, odnosno omogućiti im ostvarivanje njihovog osnovnog ljudskog prava garantiranog i međunarodnim i domaćim dokumentima.

Isaković ističe da su, nakon rasprave koja je trajala gotovo godinu dana sa stručnjacima iz različitih oblasti, predložili okvirni, krovni zakon, koji bi bio na nivou države i „koji ne bi ulazio u nadležnosti entiteta“.

- Ono što je bitno, ostale bi nadležnosti entiteta onakve kakve i danas imaju - potcrtao je Isaković.

Po njegovim riječima, sve zemlje u okruženju imaju poseban zakon u ovoj oblasti.

- Vidite situaciju da se otvaraju klinike i u Federaciji BiH i u RS-u. Nemamo odgovarajućeg zakona, u RS-u je to definirano nekim podzakonskim aktima, ali de facto nema zakona. Tamo žene imaju pravo na dva besplatna pokušaja, dok u FBiH nemaju ni jedan pokušaj besplatan. Ovaj zakon je usklađen s europskim propisima i predviđa kako je financiranje takve oplodnje u nadležnosti entiteta, dakle ima sigurne izvore financiranja - kazao je Isaković.   

Kako je navedeno u predloženom zakonu, sredstva za liječenje primjenom postupaka MPO-a i naknada troškova u vezi s ovim postupkom liječenja osiguravaju se u skladu s entitetskim propisima i propisima Brčko Distrikta iz oblasti zdravstvenog osiguranja i zaštite. Također je navedeno da se „osobama koje se podvrgavaju MPO-u osiguravaju najmanje dvije procedure asistirane reprodukcije čije će troškove snositi nadležni fondovi zdravstvene zaštite i osiguranja u entitetu i fond Brčko Distrikta“.  

Isaković je podsjetio kako je Vlada Federacije BiH u maju 2012. godine, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila Nacrt zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji te ga uputila u parlamentarnu procedure, ali zakon nije usvojen.

Republika Srpska nema poseban zakon kojim se reguliraju ova pitanja, a zdravstveno osiguranje i zdravstvena zaštita regulirani su Zakonom o zdravstvenom osiguranju. Ovim zakonom propisano је i da se način, postupak i uvjeti za uzimanje i presađivanje organa, tkiva i ćelija, kao dijelova ljudskog tijela, odnosno liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, utvrđuju posebnim zakonom.

- I pored utvrđene obaveze u ovom pogledu, nije donesen poseban zakon kojim se reguliraju način, postupak i uvjeti za liječenje neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje, a reguliranje ovog pitanja samo djelimično je riješeno Pravilnikom o sadržaju, obimu i načinu ostvarivanja prava na zdravstvenu zaštitu. S obzirom na to da je u entitetima ova složena materija regulirana podzakonskim aktima, što nije dovoljno i zbog pravnih praznina ostavlja veliku mogućnost za arbitrarnost u odlučivanju, kao i zloupotrebu, neophodno je ovu oblast urediti prvo okvirnim zakonom na državnom nivou, kojim bi se istovremeno propisala obaveza entitetima i Brčko Distriktu da donesu svoje zakone i podzakonske akte kojim bi se ova oblast na sveobuhvatan način regulirala - mišljenja je Isaković.

On navodi da, po statističkim podacima koje ima, 17 posto brakova ima ovaj problem.

- U eri 'bijele kuge' želimo da na ovaj način pomognemo ženama i da svakome damo priliku da osjeti radost obitelji - zaključio je Isaković. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije