Bh. izaslanstvo u Melbourneu

Domovini više ne treba humanitarna, nego znanstvena pomoć i investicije

06.11.2017.
u 10:00

Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj više ne treba humanitarna pomoć iseljeništva, već njezino znanje, vještine, lobiranje i investiranje, piše Večernji list BiH. Takvu poruku je u brojnim susretima s hrvatskom i dijasporom iz BiH u Australiji prenio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Ne odustajte od BiH

Nakon Canberre i Sydneya, izaslanstvo predvođeno predsjednikom Čovićem imalo je susrete s našim iseljenicima u Melbourneu, sjedištu države Viktorija, gdje je itekako brojna, ali i aktivna dijaspora iz BiH i Hrvatske. Melbourne je šestu godinu zaredom proglašen najboljim mjestom za život prema globalnom istraživanju ekonomista. Zašto nosi tu laskavu titulu, jasno je na svakom koraku ove metropole u kojoj danas živi više od četiri milijuna ljudi. Melbourne je, između ostalog, grad s najvećim brojem restorana po glavi stanovnika na svijetu, javni prijevoz se smatra savršenim, a sigurnost je na najvišoj razini. Multikulturalnost i tolerantncija, koje su doduše obilježja i drugih australskih gradova koje smo posjetili, itekako se vide i osjete u Melbourneu.  

Za tamošnje Hrvate središte svih okupljanja je Hrvatski kulturni centar pri kojem je i crkva sv. Leopolda Mandića. Veliki broj njih okupio se na nedjeljnoj misi, a i na kasnijem ručku i druženju s izaslanstvom iz BiH.

Vlč. Josip Vranješ, voditelj Centra, kaže da HKC, osim što je središte svih zbivanja hrvatskog iseljeništva u ovom dijelu Australije, aktivno održava veze s domovinom kroz razne projekte. Hrvatski katolički centar “Sv. Leopold Bogdan Mandić” Sunshine/Melbourne već tradicionalno organizira humanitarne akcije za pomoć siromašnim studentima u Bosni i Hercegovini za koje se brine zaklada “Za mudrost i plemenitost - pro sapientia et clementia”. I kroz djelovanje vrlo cijenjenog folklornog ansambla “Hrvatska zora”, koji broji nekoliko stotina članova, nastoje očuvati običaje iz domovine.

No, ovaj put je od Hrvata u Melbourneu tražena druga vrsta pomoći. U obraćanju prisutnima, a bilo ih je više stotina, predsjednik Čović je kazao kako cilj njegovog posjeta nije tražiti pomoć od sunarodnjaka u Australiji. Poručio je da trebaju biti ponosni na Hrvatsku, ali nikako ne odustajati ni od Bosne i Hercegovine i nastojanja da se ona izgradi kao stabilna država jednakopravnih naroda. Istaknuo je kako upravo Hrvati u BiH predvode europske i euroatlantske procese te izrazio očekivanja da će BiH dobiti kandidacijski status već početkom sljedeće godine. Europski put BiH, kazao je, mora biti prioritet za sve njezine žitelje, kako u domovini, tako i u iseljeništvu.

Naglasio je kako je cilj i ovog posjeta bio da se dijaspora umreži i zajedno s domovinom odgovori novim izazovima i novim vremenima. To je nemoguće bez stvaranja jakih veza s drugom i trećom generacijom naših iseljenika u kojima se prepoznaje ogromni investicijski, intelektualni, politički i svaki drugi potencijal. Novčane doznake naših iseljenika odavno premašuju ukupne investicije u BiH, a sad je prilika da se kroz stvaranje jačih veza i olakšavanje administrativnih i birokratskih procedura u BiH otvori prostor za konkretna ulaganja dijaspore.

Ove Čovićeve poruke vrlo su pozitivno primljene od hrvatskih iseljenika na susretu u HKC-u, ali i na posebnom sastanku kojeg je izaslanstvo iz BiH imalo s čelnicima hrvatskih udruga iz države Viktorija, kao i na susretu s izaslanstvom Australsko-bosanskog akademskog foruma.

Povezati akademsku zajednicu

Na tom sastanku posebno se razgovaralo o razmjeni obrazovnih iskustava i poboljšanju suradnje akademskih zajednica BiH i Australije, ali i važnosti europskog puta BiH. Iris Kučuk, predsjednica Australsko-bosanskohercegovačkog akademskog foruma, informirala je dr. Čovića o djelovanju ovo udruge. Istaknula je kako je Forum multietnička organizacija otvorena za pristup i sudjelovanje u radu svim prominentnim i utjecajnim pojedincima iz australskog javnog života, koji svojim radom i zalaganjem pomažu napredak bh. zajednice u Australiji. Veliki broj članova su istaknuti znanstvenici, prepoznati u svijetu u svojim poljima djelovanja. Neki od njih, poput Vedrana Drakulića, Seada Omerovića, Sanele Osmić, dr. Rijada Kučuka, Hariza Halilovića i dr., podijelili su s Čovićem i svoja razmišljanja o mogućoj suradnji.

Čović je i ovaj put istaknuo iznimnu važnost njihovog djelovanja, jer su obrazovanje i znanost najbolji predstavnici BiH u svijetu. Zahvalio im se na promoviranju BiH te ih pozvao da posjete svoju domovinu, kako bi ostvarili tješnju suradnju s našom akademskom zajednicom. Sugovornike za tu temu imali su i u rektoru Sveučilišta u Mostaru dr. Zoranu Tomiću i premijeru Vlade HNŽ-a dr. Nevenku Hercegu, koji su također u bh. izaslanstvu.

Jedan od ciljeva Foruma je povezivanje mladih znanstvenika iz BiH s australskim sveučilištima, posebno na doktorskim studijima, zatim promocija BiH u australskim medijima, organizacija izložbi, tribina, povezivanje s drugim udrugama... Članove Foruma zanimala je perspektiva znanosti i obrazovanja u BiH, euroatlantski put te mogućnosti bržeg otvaranja prema svijetu.

Rektor Tomić je naglasio važnost uključivanja znanstvenika u Australiji u istraživačke projekte u BiH te najavio kako će upoznati rektorsku konferenciju BiH s nastojanjima, ali i kapacitetima naših znanstvenika u Australiji. Premijer Herceg istaknuo je, pak, važnost integriranja sveučilišta i univerziteta kako unutar sebe tako i prema zajednici, što treba doprinijeti boljoj povezanosti i podizanju standarda. O iskustvima u procesu akademskog povezivanja i važnosti zajedničkog djelovanja govorio je ugledni profesor na RMIT sveučilištu u Australiji dr. Hariz Halilović. Članovi Foruma zahvalili su se dr. Čoviću na dolasku u Melbourne i dali mu snažnu potporu u euroatlanskim integracijama.

Bio je ovo svojervrsni nastavak sličnih susreta i razgovora koje je bh. izaslanstvo u Sydneyu imalo s tamošnjim uspješnim iseljenicima iz BiH okupljenim u BH biznis klub, čiji je koordinator Mirsad Garibović. On kao i drugi predstavnici Kluba, uspješni ljudi podrijetlom iz BiH – Amir Šahinović, Sanel Begić, Ilija Perić i Emin Šerifović, pokazuju ogromnu želju da se još tješnje povežu s domovinom i pomognu njezinu izgradnju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije