Republika Srpska

Domovi zdravlja dižu kapacitet rada na 75 posto

16.06.2020.
u 21:43

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj od 22. lipnja radit će sa svojih 75 posto kapaciteta prilikom pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 posto, odlučeno je na sjednici Republičkog stožera za izvanredne situcije.

Ovim zaključkom nalaže se svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, od 22. lipnja, sa svojih 75 posto kapaciteta organiziraju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 posto.

Domovi zdravlja su dužni:

  • organizirati strog režim naručivanja pacijenata,
  • uz obvezno korištenje maski za pacijente,
  • uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera osobne i respiratorne higijene,
  • uz osiguranje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri),
  • uz nošenje osobne zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shpodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen,
  • uz provođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na isti obvezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja,
  • uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i
  • uz pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera,“

Kako je navedeno u obrazloženju, Ministarstvo zdravtsva i socijalne zaštite predložilo je  Republičkom stožeru za izvanredne situacije donošenje izmjene Zaključka o obvezama domova zdravlja  u Republici Srpskoj u obveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2„ u Republici Srpskoj imajući u vidu da je došlo do povećanja postotka kapaciteta organizacije pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga u domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Republički stožer za izvanredne situacije razmatrao je danas na, 43. sjednici, u Banjoj Luci, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

S obzirom da je proteklih dana povećan postotak zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, Republički stožer za izvanredne situacije apelira na građane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od virusa korona, koji se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?