Dom naroda BiH

Državni izaslanici razmatraju prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca

Dom naroda BiH
Fena
16.02.2024.
u 07:09

U priopćenju se navodi da "u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvješća, BiH bi se mogla naći na 'sivoj listi' MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, financijskim institucijama i građanima BiH".

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Kemal Ademović je za danas sazvao hitnu sjednicu tog Doma, na kojoj bi trebao biti razmatran Izvještaj povjerenstva Kolegija o nastojanju za postizanje suglasnosti o Zahtjevu Vijeća ministara BiH za razmatranje Prijedloga zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I) po hitnom postupku.

Na prošloj sjednici Doma naroda, održanoj krajem siječnja, zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasovanja o hitnom postupku, to je proslijeđeno Kolegiju Doma na usuglašavanje. U slučaju kada Kolegij ne postigne suglasnost, izaslanici se izjašnjavaju u drugom krugu glasovanja.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da, ako Kolegij Doma ne uspije postići suglasnost, odluku donosi većina od ukupnog broja izaslanika koji su prisutni i koji glasuju, uz uvjet da glasovi “protiv” ne sadrže dvije trećine ili više glasova izaslanika izabranih iz svakog entiteta.  

- Slijedom izjašnjavanja izaslanika Doma naroda PSBiH na prethodnoj sjednici, predsjedatelj Doma naroda Kemal Ademović poduzeo je niz aktivnosti u cilju postizanja suglasnosti članova Kolegija Doma naroda PSBiH kako bi se usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i financiranja teroritističkih aktivnosti. Ovo je ključni Zakon kako bi se spriječio negativan izvještaj Komiteta eksperata za procjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma (MONEYVAL) čije izaslanstvo boravi u BiH od 12. veljače i ocjenjuje napredak BiH u oblasti sprečavanja pranja novca i finaciranja terorističkih aktivnosti - priopćeno je iz Ademovićevog ureda. 

U priopćenju se navodi da "u slučaju neusvajanja ovog zakona, te samim tim i negativnog izvješća, BiH bi se mogla naći na 'sivoj listi' MONEYVAL-a što bi proizvelo ozbiljne posljedice i probleme privredi, financijskim institucijama i građanima BiH".

- U namjeri da se usvoji pomenuti Zakon u neophodnom roku, Ademović će zakazati hitnu sjednicu Doma naroda PSBiH za 16. veljače kako bi Zakon, ako bude usvojen, mogao stupiti na snagu prije nego što eskperti MONEYVAL-a okončaju svoj posjet BiH. Sjednica će biti zakazana u skladu sa Poslovnikom, a na zahtjev šest izaslanika Doma naroda PSBiH - najavljeno je iz Ademovićevog ureda.

Podsjećanja radi, Zastupnički dom državnog parlamenta je 21. prosinca 2023. godine, na hitnoj sjednici, po hitnom postupku usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (P.Z.E.I.), čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za predloženi zakon tada su glasovala 34 zastupnika, protiv nije bio nitko, dok su dva zastupnika bila suzdržana.    

Vijeće ministara BiH je polovinom prosinca prošle godine usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje prijedlog tog  zakona, koji je usklađen s odgovarajućim direktivama  i uredbama EU u ovoj oblasti.

Kako je tada priopćeno iz Vijeća ministara BiH, usvajanjem ovog zakona s oznakom 'EI' Bosna i Hercegovina želi poboljšati kapacitete za efikasniju borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma u korist poslovne zajednice i građana BiH.

Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti jedan je od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.

Novi zakon harmonizira sistem sprečavanja pranja novca i financiranja terorizma u BiH sa standardima FATF-a i Moneyvala iz posljednjeg kruga evaluacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?