Unatoč koroni, otvorena sezona

Dok su skijališta u EU zatvorena, na Blidinju uživa mnoštvo posjetitelja

11.01.2021.
u 19:50

S novim snježnim oborinama brojni gosti iz BiH, ali i susjednih zemalja, pohrlili su na bh. planine. Posjeti i popunjenost kapaciteta u ski-centrima, koji rade po COVID-protokolima, uz maksimalne mjere predostrožnosti zbog pandemije, daju nadu da bi ovo mogla biti jedna od uspješnijih zimskih turističkih sezona. Dok je diljem Europe zbog korone zatvorena većina skijališta, hercegovačko skijalište Park prirode na Blidinju bilježi jako dobru posjećenost. Na Blidinju ima dosta snijega, otvorene su sve vučnice, a puno je i posjetitelja koji su stigli sa svih strana Hercegovine, Dalmacije..., pa čak i Zagreba i ostalih hrvatskih gradova, piše Večernji list BiH. 

Prilagodili se situaciji

Olimpijska ljepotica, Jahorina, prva je planina u regiji koja je svim zaljubljenicima u snježne idile otvorila svoja vrata. A da se osjećaju sigurno, kako domaći tako i strani turisti, pobrinuli su se organizacijski timovi. “Ovu sezonu skijanja prilagodili smo novonastaloj situaciji. Učinili smo sve kako bi sigurnost na skijalištima bila najveća, ali, svakako je potrebna i osobna odgovornost svakog pojedinca. Redovito vršimo dezinfekciju žičara i gondola. Udvostručili smo broj skijaških karata kako se ne bi stvarale gužve”, kazala je Sanja Čemerdžić, stručna savjetnica za odnose s medijima Olimpijskog centra Jahorina za RSE. Inače, skijašima koji ove godine odluče skijati na Jahorini omogućeno je i testiranje. Tako je OC Jahorina uspostavio suradnju s Institutom za javno zdravstvo RS-a te omogućio svim skijašima da se testiraju i rezultat dobiju u roku od 24 sata. Interni COVID-protokol prezentiran je javnosti i na otvaranju zimske turističke sezone u SBŽ-u. Hotelijeri sufinanciraju testiranje gostiju i provode dopunske mjere dezinfekcije, potvrđeno je iz hotela Sunce za Drukčiji radio. Gužve se stvaraju kod ski-liftova, a, prema riječima skijaša, sigurnost se održava držanjem distance, a u slučaju da netko prekrši osnovno pravilo, odmah dobije upozorenje nekoga od nadležnih za to pitanje. “Upozoravamo ljude koliko je to u našoj mogućnosti. Još uvijek nemamo velikih gužvi, tako da možemo vladati situacijom. Skijaši se pridržavaju, samo su maske mali problem”, kazao je Adnan Kalušić iz poduzeća Vlašić ski. Sportsko-rekreacijski centar Adria ski u Kupresu također je otvorio svoja vrata brojnim skijašima iz Hercegovine i Dalmacije, koji su, inače, među najbrojnijim gostima na ovom skijalištu. Vlasnik SRC-a Adria ski Zvonko Bagarić istaknuo je kako je, što se tiče skijaša, sve spremno. “I liftovi i vučnice, dakle vertikalni transport kompletno, i prateći objekti..., sve je servisirano. Gdje god je ljuski faktor u pitanju, mi ne smijemo zatajiti i trudimo se da tako i ostane, a ako se tu uplete jača sila, Bože moj, tu smo nemoćni. Ne možemo utjecati na vrijeme ni na koronu. Kako god bude, prilagodit ćemo se”, kazao je Bagarić.

Gosti iz Dalmacije

Ni korona nije mogla utjecati na Dalmatince da svoj vikend provedu na kupreškoj snježnoj idili. A jedna od njih je i Iris iz Splita koja ja za Večernji kazala kako nisu imali nikakvih problema na ulasku u BiH. “Bez problema smo ušli u BiH, a kada se budemo vraćali u Hrvatsku, pokazat ćemo nalaz da smo preboljeli koronu”, kazala je Iris, koja je vikend provela na Kupresu. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?