Tržišta se stabiliziraju

Dok se u svijetu bilježi pad cijena, u BiH i dalje divljaju

kupovina
08.08.2022.
u 07:28

Dok se tržišta uređenih zemalja polako stabiliziraju, teret ekonomske krize u BiH, uglavnom, snose građani. Inflacija je trenutačno na povijesnom maksimumu - gotovo osam posto u eurozoni. No, tržišta uređenih zemalja polako se stabiliziraju.

Primjerice, građani Njemačke za 18 maraka danas mogu kupiti ono što stanovnici BiH plaćaju 28 maraka, iako prosječna plaća u toj zemlji iznosi oko 3500 eura, a kod nas malo više od 500 eura. Dok na svjetskoj razini cijene proizvoda osjetno padaju, a tržišta uređenih zemalja se oporavljaju, u Bosni i Hercegovini cijene i dalje divljaju. Izostaje konkretna reakcija nadležnih, javlja BHRT.

Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH, kaže: - Tu država, odnosno entiteti, mora preuzeti ključnu ulogu. Da inspektorati vrše pojačan nadzor kako bi se entitetske odluke o neposrednoj kontroli cijena primijenile do kraja.

Slobodno formiranje cijena ne treba značiti kaos na tržištu, upozoravaju ekonomisti. U vrijeme globalne ekonomske krize država mora pronaći način i zaštititi građane, a jedna od mogućnosti su, kako kažu, pojačane inspekcijske kontrole i kažnjavanje “lovaca u mutnom”. Zoran Pavlović, ekonomist, kaže: - Ako biste samo jednu prodavaonicu, dućan, tržni centar označili crvenom vrpcom i adekvatno kaznili, vidjeli biste kako bi cijene mirovale. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?