Povodom Dana RS-a

Dodik: Samostalnost je cilj našeg entiteta, a BiH je državna zajednica

milorad dodik
Foto: Dejan Moconja
10.01.2015.
u 10:55

"RS mora zaštititi sebe te će donijeti sve propise koji će ojačati njegovu autonomiju na njegovu putu k samostalnosti", kazao je Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jučer je ponovio tvrdnje da je samostalnost cilj tog bh. entiteta, a za BiH je rekao da nije država “već državna zajednica”. - Uporno govorimo da je naš cilj samostalnost i da želimo upravljati našim resursima i nama samim. Naravno, svjesni smo da naš život mora korenspondirati i da se odvija s drugima, ali mi želimo da na našem prostoru budemo svoji na svome i da na taj način budemo dio ukupnih doprinosa miru - ustvrdio je Dodik na akademiji u povodu Dana RS-a.

RS mora zaštititi sebe

Kazao je da RS “mora zaštititi sebe te će donijeti sve propise koji će ojačati njegovu autonomiju na putu k njegovoj samostalnosti”. Tvrdi da BiH bez RS ne može formulirati nijedan od svojih političkih stavova te bez suglasnosti njegovih predstavnika u provođenju politike. Entitetski predsjednik dodao je da BiH, kao “državna zajednica treba biti servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda”. - Samo takva BiH ima smisao, nikako centralistička, unitaristička ili neka druga ne može izvršiti probu vremena i ne može biti dio naše želje i podrške – tvrdi Dodik. U svom obraćanju govorio je o zaštiti interesa RS-a, a protiv prijenosa njenih ovlasti. RS je nazvao funkcionalnom, finansijski i u svakom pogledu održivom republikom te naveo da će na tim pitanjima i dalje raditi, uz brojne reforme koje slijede. Naveo da će RS nastaviti razvijati bliske poslovne i kulturne veze s Rusijom te unapređivati odnose sa zemljama EU.

Odnosi s Amerikom

Kazao je da RS želi prijateljske veze i sa SAD-om, ali da ta zemlja, naveo je, mora uvažavati interese RS-a. Za RS je rekao i da je “domovina svih onih koji poštuju njene zakone, bez obzira na vjeroispovijest, te pripadnost narodu ili entitetu”. Patrijarh srpski Irinej poručio je jučer da će Srbi kao narod opstati samo na temeljima svojih svetih predaka te vječnih i neprolaznih vrijednosti. “Smatrajmo sve ljude dobre volje svojom braćom i volimo sve, čak i neprijatelje naše, jer to može samo pravi kršćanin po ugledu na svoje ideale koje slijedi”, poručio je patrijarh Irinej. Akademiji su nazočili srpski dužnosnici u RS-u te njeni predstavnici u tijelima vlasti BiH, kao i srpski i hrvatski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić i Dragan Čović. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić nije došao na proslavu Dana RS-a ali je bio njegov izaslanik, a bili su prisutni srbijanski ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin te direktor Ureda Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.

Komentara 4

SC
Schlosser
09:19 11.01.2015.

RS ce opstati ali u kolikoj velicini to cemo jos vidjeti.Kada vratite oteto u ratu iz 90-desetih i napravimo treci Hrvatski entitet onda se mozemo dogovoriti o unutarnjem uredjenju BiH drzave ako RS do tada ne bankrotira i sama sebe unisti.

AN
ano
18:02 11.01.2015.

nicija nije do zore gorjela pa nece ni tvoja .

RO
rosa
13:06 10.01.2015.

Baja, laktaški đilkoš i prijatelj Čove, genocidnu tvorevinu bi transformirao u samostalnu pri čemu licemjerno i "velikodušno" poručuje kako je to "domovina" svima bez obzira na vjeroispovijest ili pripadnost narodu. Nijedne riječi ovaj kupac srpskih papaka nije rekao koliko će sredstava izdvojiti za protjerane Hrvate i Bošnjake ili kada i kako misli još uvijek spaljene i porušene domove Hrvata i Bošnjaka obnoviti.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?