posjetio Bosanski Brod

Dodik: Otkrit ćemo uzrok nesreće u rafineriji i sanirati štetu

Milorad Dodik
10.10.2018.
u 15:53

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se sastao s upravom Rafinerije Bosanski Brod koja ga je izvijestila o incidentu koji se dogodilo u utorak navečer kada je došlo do eksplozije u jednom od pogona, prilikom čega je poginuo jedan radnik.

Dodik je danas u sklopu svoje posjete prvo u 13 sati obišao šest ozlijeđenih radnika smještenih u dobojskoj bolnici, nakon čega se helikopterom prebacio u pogone rafinerije gdje su ga dočekali i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar znanosti i tehnologije Alen Šeranić te rukovodstvo Općine Bosanski Brod, piše Klix.ba. 

Sastanak je za predstavnike medija bio otvoren tek nekoliko minuta, a nakon sastanka Dodik je u izjavi medijima kazao da se u rafineriji dogodio nesretan slučaj u kojem je poginuo jedan radnik, a da je veća šteta spriječena prisebnošću drugih radnika.

"Posjetio sam ozlijeđene radnike u Doboju, koji su van životne opasnosti. Ovdje smo se u razgovoru s rukovodstvom uvjerili da je sve pod kontrolom i da sve već danas funkcionira i radi te da će već sutra početi nova otprema naftnih derivata. Poduzet ćemo sve mjere kako bi se spriječila i umanjila šteta, a u svakom slučaju radnici su imali visok stupanj odgovornosti i učinili su sve da zatvore određene ventile kako bi spriječili širenje požara a riskirajući svoj život. Djelovat ćemo kao tim kako bi se došlo do uzroka i zajedno s rukovodstvom rafinerije se uputili u sanaciju štete", kazao je Dodik.

Pristup pogonima i snimanje Rafinerije Bosanski Brod još nije dozvoljeno, a dežurni tužitelj Okružnog javnog tužiteljstva Doboj danas rukovodi uviđajem u pogonima rafinerije. Generalni direktor Rafinerije nafte Brod Nevenov Andrijev je ponovio informacije o nesreći koje su poznate javnosti i dodao da je zahvaljujući angažiranu vatrogasaca požar lokaliziran i brzo ugašen. 

"U skladu sa svim ubrzo planiramo početi otpremu derivata i izvršit ćemo sve što je neophodno, utvrdit ćemo sve razloge incidenta i mjere koje je potrebno poduzeti, a rezultate istrage ćemo plasirati u javnost", kazao je Andrijev te dodao da su danas svi rezervoari ispražnjeni.

Više informacija bit će poznato nakon završenog uviđaja, a podršku su pružile sve državne agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?