Predsjednik RS-a o odcjepljenju

Dodik: Nema tajnih planova između Srbije i Republike Srpske

17.10.2016.
u 09:00

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako nije ni ruski, ni američki, ni izraelski čovjek, već čovjek srpskog naroda te da je njegov cilj jaka i suvremena Republika Srpska koja je po svemu onome što jest - država.

“Napadaju nas upravo oni koji ne žele da RS postane država. Žele nas ukinuti ili stvoriti neku bezličnu strukturu unutar BiH. Zato im poručujem - naša snaga je u našem jedinstvu i jakom nacionalnom identitetu. Borba za RS i slobodu srpskog naroda je vječna”, rekao je Dodik za “Večernje novosti”. Na pitanje vjeruje li da će se RS kad-tad pripojiti Srbiji, Dodik je rekao kako nema tajnih planova između Srbije i RS-a i da su Srbi s obje strane Drine narod s jakim identitetom koji je očuvan u povijesno nemogućim uvjetima.

Napomenuo je da je srpski narod pod mnogim osvajačima sačuvao svoj jezik, kulturu, Srpsku pravoslavnu crkvu i običaje, kao i da je imao mnogo žrtava u borbi za slobodu, da su ga u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj pokatoličavali, te je istaknuo da se danas neoliberalizmom pokušava ugušiti srpski nacionalni identitet. “Zato napadaju suradnju RS-a i Srbije. Srbi, da su se pitali, ne bi izabrali da budu u BiH, već u Srbiji, i to je točno. Što će se dogoditi u budnosti, vidjet ćemo, ali sigurno je kako ćemo još čvršće i odlučnije biti vezani uz maticu”, poručio je predsjednik RS-a. Dodik je rekao da nakon referenduma u RS-u nema ni riječi o konfrontaciji ili razilaženju Srbije i RS-a, te da je suradnja dviju zemalja prijateljska i bratska i da samo spekulanti priželjkuju sukob Srbije i RS-a, ali da od toga nema ništa.

“RS želi moćnu, jaku i stabilnu Srbiju. Vidimo da državni vrh Srbije vodi takvu politiku”, istaknuo je Dodik i dodao da su srpski premijer Aleksandar Vučić i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odgovorni državnici i dobri ljudi, koji nikada nisu vršili pritisak na njega i RS. Na pitanje što bi on učinio da je na mjestu dužnosnika Srbije i da Bruxelles postavi uvjet - Kosovo i Metohija ili EU, Dodik je rekao kako je stav Srba o Kosovu jasan. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije