Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Dodik: Mesić je ustaša, BiH je propala, a Inzko treba ići kući

Umišljeni mirotvorac Stjepan Mesić opet je obukao ustaško odijelo koje navlači po potrebi i samo kada treba napadati Srbe i Republiku Srpsku ili držati ustaške govore po Australiji, kaže Dodik
06. listopada 2017. u 15:30 1 komentara 1373 prikaza
dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bivšeg je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića nazvao preodjevenim ustašom, visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku poručio je da ide kući, a za Bosnu i Hercegovinu iznio je ocjenu kako je propala država pa je stoga vrijeme za otvaranje pregovora o njezinom "mirnom raspadu".

"Umišljeni mirotvorac Stjepan Mesić opet je obukao ustaško odijelo koje navlači po potrebi i samo kada treba napadati Srbe i Republiku Srpsku ili držati ustaške govore po Australiji", izjavio je Dodik za entitetsku agenciju Srna komentirajući izjavu bivšeg hrvatskog predsjednika da se mora spriječiti svaki pokušaj cijepanja dijelova BiH poput onoga kakvoga zagovara Dodik.

"Kada bi netko odcjepio dio Bosne i Hercegovine, da se mene pita, ja bih presjekao koridor i to bi bilo za par sati gotovo", kazao je Mesić u izjavi za TV Federacije BiH (FTV) emitiranoj u četvrtak.

Dodao je kako bi u takvom hipotetskom scenariju i Hrvatska imala obvezu reagirati, jer je ona potpisnica Daytonskog sporazuma kojim se jamči cjelovitost BiH.

Mesić je ocijenio kako Dodik iskreno vjeruje da se BiH može podijeliti pa u tom smislu i poduzima korake, no bivši hrvatski predsjednik drži kako će Dodika vrijeme razuvjeriti, baš kao i što je i mnoge druge, jer je BiH nedjeljiva.

Dodik je pak na to Mesiću odgovorio uvredama poručivši mu kako je on "grobar Jugoslavije", koji je sada "na smetlištu povijesti" te stoga njegovo zagovaranje ratnih opcija i zazivanje intervencije NATO-a nema nikakvih izgleda.

Slično Mesiću u četvrtak je reagirao i visoki predstavnik međunarodne zajednice Valentin Inzko, koji je kazao kako su Dodikovi snovi o ujedinjenu RS i Srbije ništa više osim snova.

"I ja imam pravo na svoje snove, a moj san je BiH u Europskoj uniji", kazao je Inzko za televiziju N1.

"Što se tiče Mesićeva istomišljenika Valentina Inzka i njegovih snova, poručujem mu da ide u svoju zemlju i tamo sanja, jer ne znam šta će više ovdje", bio pak Dodikov odgovor austrijskom diplomatu.

Predsjednik RS-a ne dvoji kako je BiH zapravo "propali eksperiment" te tvrdi kako to priznaju i u međunarodnim političkim krugovima pa drži kako stoga bosanski Srbi ne bi smjeli riskirati da dožive "potop u propaloj zajednici".

"Zato i mislim da je pri takvom stanju stvari racionalni dijalog o mogućem mirnom razlazu najbolje rješenje za sve u BiH", izjavio je Dodik.

 

  • brodarevac:

    Čudo nije pomenuo izborni zakon Čovića o Herceg Bosnu. Trumanova jaja rak rana BiH.