NOVO ISTRAŽIVANJE

Dobile ste menstruaciju prije 11. godine i imate neredovite cikluse? Ova vam bolest prijeti

16.02.2018.
u 08:33

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu došli su do zaključka kako dobivanje menstruacije prije 11. godine žene izlaže većem riziku za upalne bolesti dišnih puteva

Žene koje su menstruaciju dobile prije svoje jedanaeste godine te imaju nepravilne menstrualne cikluse imaju veći rizik od dobivanja astme, pokazalo je novo istraživanje.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu došli su do zaključka kako dobivanje menstruacije prije 11. godine žene izlaže većem riziku za upalne bolesti dišnih puteva.

Simptome astme, poput ostajanja bez daha i kašljanja, imaju i žene koje imaju neredovite menstruacije, stručnjaci dodaju.

Rane menstruacije i neredoviti ciklusi povezani su i s anovulacijom, poremećajem u kojem jajnici ne otpuštaju jajašce. Zbog tog poremećaja žene su prekomjerno izložene estrogenu što dovodi do razvijanja astme zbog upalnog učinka hormona.

Istraživanje je pokazalo kako je i hormonska zamjenska terapija koju žene uzimaju u menopauzi također povezana s obolijevanjem od astme. Pojedine žene, naime, uzimaju nadomjestak hormona koje su izgubile u menopauzi kako bi ublažile simptome.

– Najbolji način da žene izbjegnu negativni učinak hormona je da drže astmu pod kontrolom uzimajući lijekove točno kako su prepisani te koristeći inhalator redovito – kaže dr. Erika Kennington, voditeljica istraživanja o astmi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije