Planovi

Do svibnja 2017. završiti inspekciju 11.500 t streljiva

30.09.2016.
u 08:00

Bosna i Hercegovina ima namjeru do svibnja sljedeće godine završiti sveobuhvatni pregled streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava kako bi se znalo koliko je perspektivnog i neprespektivnog streljiva, ali i imao uvid koliko toga je preostalo za uništiti, rečeno je tijekom zasjedanja Strateškog odbora za naoružanje, streljivo i minsko-eksplozivna sredstva.

Uništavanje oružja i streljiva

Bilo je to 13. zasjedanje Obora kojim je predsjedala ministrica obrane BiH Marina Pendeš, a novinarima je objasnila kako je riječ o aktivnosti koju provodi Ministarstvo obrane i međunarodne organizacije - Europska komisija, UNDP, OESS, EUFOR, NATO te predstavnici veleposlanstva u BiH (Austrija, Švedska, Švicarska i SAD). Ministrica Pendeš ovu aktivnost nazvala je važnom te izrazila nadu da će sve ove institucije pomagati BiH do kraja 2018. u procesu potpune inspekcije streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, te iznalaženju mogućnosti za uništavanje svega što nakon inspekcije bude proglašeno nestabilnim.“Uz pomoć ovih međunarodnih organizacija, naša skladišta smo gotovo u potpunosti osigurali videonadzorom, a ljudstvo koje trenutačno radi na kontrolno-tehničkim pregledima obučili, no na tome ne želimo stati”, istaknula je Pendeš. Izrazila je spremnost, nakon što se utvrdi stanje streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava, postići dogovor o načinu uništavanja nestabilnih zaliha. “U odnosu na 2015. napravljen je značajan iskorak kad je u pitanju inspekcija, ali i uništavanje. Postoji još 11.500 tona onoga što bi se trebalo uništiti.

Za uništavanje nam je potrebna potpora međunarodne zajednice jer nismo u proračunu predvidjeli sredstava za to, što ne znači da nećemo planirati sredstva za sljedeću godinu”, objasnila je Pendeš.

Dvadeset i četiri tisuće tona

Dodala je kako je planiran i sastanak s predstavnicima namjenske industrije iz regije jer trenutačno postoji suradnja s tvrtkom u Hrvatskoj koja uništava streljivo punjeno bijelim fosforom, a sve to jer BiH nema dovoljno kapaciteta zbog čega je važno uspostavljanje regionalne suradnje u toj oblasti. Podsjetila je kako se, kada se krenulo u projekt utvrđivanja viška naoružanja i streljiva, govorilo o iznosu većem od 24.000 tona.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije