podrška investicijama

Do pokretanja posla preko jednog šaltera i elektroničkog potpisa

17.10.2020.
u 08:00

Uvođenje jednošalterskog sustava za dobivanje potvrda za pokretanje biznisa, kao i elektroničkog potpisa, ključne su novine koje bi u idućem razdoblju trebala uvesti Federacija BiH, a u cilju olakšavanja pokretanja biznisa i skraćivanja potrebnih procedura potencijalnim investitorima, piše Večernji list BiH. 

Elektronički dokument

Radi se o nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o gospodarskim društvima koji bi, ako i kada bude usvojen u obama domovima federalnog Parlamenta, značio novu stranicu za sve one koji bi željeli investirati u veći entitet, bilo da je riječ o domaćim gospodarstvenicima bilo da se radi o stranom kapitalu.

Najvažnije novosti tiču se upravo skraćivanja vremena i broja potrebnih procedura za registraciju kompanije, a što je zapravo još uvijek jedna od najvećih boljki kada je riječ o lakoći pokretanja poslovanja u BiH. Nove izmjene idu u cilju pojednostavljenja registracije poslovnih subjekata u Federaciji BiH uspostavljanjem jednošalterskog sustava, a kako navodi predlagač prijedloga zakona, Vlada Federacije ovim potezom izražava snažno opredjeljenje za pojednostavljenje postupaka registracije i jačanje transparentnosti u ovoj oblasti.

U kontekstu tehničkih detalja koji se odnose na olakšavanje procedura za pokretanje posla, odnosno realizaciju poslovne ideje, jedna od ključnih novosti je da se upis u registar društva, vođenje i održavanje registra u tiskanom i elektroničkom obliku i objavljivanje registracije vrši u skladu s propisima o registraciji poslovnih subjekata u FBiH. Primjetan je proces digitalizacije radnji koja za cilj ima ubrzanje procedura, a da je tomu tako svjedoči i činjenica da osnivački akt u formi elektroničkog dokumenta sadrži potpise osnivača u skladu s propisima kojim se u Federaciji BiH uređuju elektronički potpis i elektronički dokument.

Kako je obrazloženo, nakon što je Vlada FBiH usvojila Reformsku agendu, identificirane su daljnje aktivnosti usmjerene k nastavku usklađivanja poslovnog okruženja i jačanju jedinstvenog ekonomskog prostora u BiH. S tim u vezi, uspostavljena je i interresorna radna skupina za analizu stanja, kreiranje i provedbu preporuka za uspostavljanje ovog sustava, a uz podršku Veleposlanstva Velike Britanije i Grupacije Svjetske banke.

Ocjena Svjetske banke

Ovakvo jedno zakonsko rješenje nužno je u situaciji u kojoj je Bosna i Hercegovina gotovo na samom začelju kad je riječ o procedurama prema novim investitorima.

Naime, u ovom su trenutku potrebna dva i pol mjeseca “gonjanja” papira kako bi se otvorilo poduzeće, a BiH se s tim podatkom nalazi na nezahvalnom 184. mjestu od ukupno 190 zemalja kad je riječ o pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja, piše Vecernji.ba. Analiza Svjetske banke “Lakoća poslovanja 2020” pokazuje kako početak poslovanja zahtijeva 13 postupaka, traje 80 dana, troškovi iznose 13,7 posto BND-a po glavi stanovnika i zahtijeva minimalni uloženi kapital za muškarce i žene od 10,2 posto BND-a po glavi stanovnika. U usporedi sa zemljama okruženja, nalazimo se na začelju, naime, Hrvatska zauzima 114. mjesto, Crna Gora 101., a Srbija 73. mjesto. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?