Jasne poruke Johannesa Hahna

Ključna pitanja riješiti najkasnije do početka svibnja

Johannes Hahn
22.03.2016.
u 06:45

Ako BiH ne riješi sporna pitanja do svibnja, EU bi upitnik mogao poslati tek krajem 2016. godine, a onda dolazi u pitanje i plan bosanskohercegovačkih vlasti o 2017. godini kao godini dobivanja kandidacijskog statusa

Bosna i Hercegovina do kraja travnja ili najkasnije početkom svibnja mora riješiti goruća pitanja. Poručio je to jučer državnim i entitetskim predstavnicima u BiH europski povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn, piše Večernji list BiH.

Nužnost reformi

On se jučer u Sarajevu sastao s članovima Predsjedništva BiH, kao i s predsjedateljem Vijeća ministara i entitetskim premijerima. Pohvalio je napredak koji je ostvaren na europskom putu u proteklih godinu dana, a posebno predaju zahtjeva za članstvo.

Međutim, sada se očekuje nastavak reformi. Iznoseći prilično konkretne rokove, Hahn je posebno istaknuo da se oni odnose na uspostavljanje mehanizma koordinacije, prilagodbu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nastavak provedbe Reformske agende i objavljivanje rezultata popisa stanovništva. Europski dužnosnik je upozorio da je pitanje objavljivanja rezultata popisa stanovništva preraslo u političko pitanje i da bh. politički lideri trebaju djelovati na rješenju ovog problema. Upravo je ovo pitanje prioritetno za nastavak bh. puta prema članstvu u Uniji. Naime, prvo od nekoliko tisuća pitanja na koja će vlasti u BiH morati odgovoriti Bruxellesu odnosi se baš na ukupan broj stanovnika.

Ako BiH ne riješi sporna pitanja do svibnja, EU bi upitnik mogao poslati tek krajem 2016. godine, a onda dolazi u pitanje i plan bosanskohercegovačkih vlasti o 2017. godini kao godini dobivanja kandidacijskog statusa.

No, Hahn je ukazao i na konkretne dobitke glede procesa europskih integracija koje BiH ne bi smjela propustiti. Za primjer je uzeo susjednu Srbiju, u kojoj su strane investicije porasle nakon što su otvoreni pregovori o pridruživanju EU. Strane investicije posljedično bi dovele i do povećanja zaposlenosti i drugih pozitivnih trendova. Prilika je to, ističe Hahn, koju BiH ne smije propustiti. Članovi Predsjedništva BiH su tijekom susreta, koji su imali s povjerenikom Hahnom, izrazili zahvalnost ovom dužnosniku za potporu koju pruža BiH u procesu europskih integracija te potvrdili opredijeljenost Predsjedništva da nastavi djelovati na stabiliziranju prilika i ubrzavanju započetih reformskih procesa u BiH. Povjereniku Hahnu su prezentirali ažuriran Master plan procesa integriranja BiH u EU, čiji je krajnji cilj da BiH do kraja 2017. godine dobije kandidacijski status za članstvo u EU. Složili su se da je nužno zadržati pozitivan momentum i nastaviti s provedbom mjera iz Reformske agende, te što prije osigurati zaživljavanje sustava koordinacije, adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i objavu rezultata popisa stanovništva.

Realizacija Reformske agende

- Hahn je istaknuo da su vrata EU i dalje otvorena za BiH. EU je izuzetno zainteresiran za područje zapadnog Balkana u smislu investiranja u razvoj infrastrukture i ekonomije te za proces priključenja EU. Konstatirali smo da realizacija Reformske agende ide predviđenom dinamikom i da Vijeće ministara s entitetskim vladama treba staviti u fokus oblasti poput jačanja poslovnog okruženja kako bismo ubrzali ekonomski razvoj, kazao je predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić, nakon susreta kojeg su on i entitetski premijeri imali s povjerenikom Hahnom.

Zvizdić vjeruje kako se svi zahtjevi EU-a mogu ispuniti u idućim mjesecima. Osim ovih ključnih pitanja, jučer su bh. dužnosnici s visokim gostom iz Bruxellesa razgovarali i o potrebi izrade zajedničke strategije, posebno za oblasti prometa, energetike i poljoprivrede, kako bi se BiH mogla kandidirati za projekte iz tih oblasti unutar različitih inicijativa, a kako godišnje ne bi gubili i do 50 milijuna KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije