Ublažavanje sive ekonomije i stimuliranje zapošljavanja

Do kraja 2016. godine bit će realizirane 24 reformske mjere

fadil novalić
07.09.2015.
u 06:30

Borba protiv sive ekonomije i nezaposlenosti jedan je od najvažnijih, ali istodobno i najtežih reformskih zadataka aktualne federalne Vlade. Unatoč otporima i problemima, Vlada ne planira odustati od ovih reformi, a potvrda za to je pripremljeni prijedlog modela za ublažavanje sive ekonomije i stimuliranje prvog zaposlenja, piše Večernji list.

Smanjenje opterećenja

Riječ je o vrlo jasnom planu mjera i aktivnosti s konkretnim rokovima za donošenje zakona i podzakonskih akata bitnih za suzbijanje sive ekonomije i stimuliranje zapošljavanja u Federaciji. Jedna od prvih i vjerojatno najvažnijih mjera preciziranih u ovom dokumentu je smanjenje fiskalnog opterećenja rada. To uključuje proširenje oporezive osnovice, odnosno oporezivanje naknada za prehranu, prijevoz i regres te obračunavanje doprinosa na te naknade. Ista mjera podrazumijeva i početak obračunavanja doprinosa na ugovore o djelu kao na zarade, smanjenje fiskalnog opterećenja niskoplaćenog rada povećanjem neoporezive osnovice te povećanje najniže plaće. Proširiti osnovicu za mirovine i na naknade po osnovi prehrane, prijevoza i regresa te ugovora o djelu na koje su plaćeni doprinosi također će biti dio poteza u okviru smanjenja fiskalnog opterećenja rada. Sve ovo se planira pravno regulirati novim zakonima o porezu na dohodak, doprinosima i mirovinskom i invalidskom osiguranju, kao i novim pravilnikom o načinu obračunavanja i uplate doprinosa te odlukom o visini najniže satnice rada. Svi ovi dokumenti trebali bi, kako je planirano modelom, biti usvojeni tijekom ove i iduće godine. Druga važna reformska mjera je smanjenje broja i pojednostavljenje porezne procedure. Četiri nova zakona i dva pravilnika koja će to omogućiti Vlada također planira usvojiti do kraja 2016. Isti vremenski rok je i za niz drugih reformskih mjera u ovoj oblasti .Tako je planirano povećanje broja zaposlenih u Poreznoj upravi angažiranih na kontroli obveznika, poboljšanje njihove kvalificiranosti i unapređenje metodologije za odabir predmeta kontrole. Potom unapređivanje prakse dosljedne primjene propisanih kazni za utaju poreza, kao i intenziviranje kontrola neformalnog zapošljavanja, piše Večernji list.

Pojednostavljenje i kazne

Pomoću nekoliko novih zakona, uključujući onaj o unutarnjoj trgovini, pokušat će se riješiti status samostalnih trgovaca na tržnicama (legalizacija) i uspostaviti registar. Četiri nova zakonska propisa omogućit će učinkovito stimuliranje prvog zaposlenja i zapošljavanja dugotrajno nezaposlenih osoba. Pojednostavit će se i postupak registracije poslovnih subjekata, i to tako što će se uspostaviti šalter-dvorane za pružanje svih usluga na jednom mjestu (smanjenje broja administrativnih koraka), “one stop shop” pri registracijskim sudovima, odnosno za samostalne poduzetnike pri jedinicama lokalne samouprave. Veće kazne za neformalno zapošljavanje, kao i povećanje minimalne novčane kazne za utvrđene prekršaje te uvođenje u Kazneni zakon odredbi po kojima je neplaćanje doprinosa i poreza na dohodak istodobno s isplatom neto plaća kazneno djelo, neke su od mjera od kojih Vlada očekuje velike rezultate u borbi protiv sive ekonomije i nezaposlenosti. U potpunosti sve navedene mjere i niz drugih Vlada planira realizirati tijekom ove i iduće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije