Porezna uprava

Djelomično blokirani računi više od 40 poduzeća u FBiH

rudari
01.07.2016.
u 20:46

Među spornim poslovnim subjektima sedam je rudnika s tisućama rudara

Na računima više od 43 poslovna subjekta s područja Federacije Federalna porezna uprava djeliomično je ograničila prava raspolaganja sredstvima. Dug ovih poduzeća veći je od 250 milijuna maraka. Među njima je i sedam rudnika, javlja FTV.

Računi blokirani ili - ljepše rečeno – ograničena prava raspolaganja sredstvima s njih. Među spornim poslovnim subjektima sedam je rudnika s tisućama rudara. I iako je osiguran radno-pravni status zaposlenika, kao i sigurna redovita isplata osobnih dohodaka, nešto što se samo po sebi podrazumijeva, u BiH kao da to nije slučaj. 

"Čuli smo informaciju da je Porezna uprava blokirala račune. Priroda ubija rudare, a počela je evo i država da nas ubija – ali mi ćemo se boriti", kaže Mehmed Oruč, predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica.

No, nije riječ o potpunoj blokadi računa, tvrde iz Porezne uprave, koja, kako kažu, neće dopustiti da se s poslovnih računa vrše plaćanja nabavki koja nisu u izravnoj vezi s poslovanjem. Osobito se neće dopustiti isplata plaća bez doprinosa. 

"Nećemo dozvoliti isplatu plaća radnicima bez istovremene uplate doprinosa. Svi oni koji budu željeli isplatiti plaće morat će uz plaće isplatiti i predstojeći dio poreza i doprinosa", poručuje Šerif Isović, v. d. direktora Porezne uprave FBiH.

Nadležni federalni ministar za ponedjeljak najavljuje sastanak glavnih aktera da se razmotri prijedlog o otpisivanju duga starijeg od deset godina. Nisu sporni samo rudnici. Tu su i domovi zdravlja, škole, javne ustanove. Svi će pod reflektore Porezne uprave. Što bi se reklo, prvo su došli po kladionice, a sad po rudare.

"Cijena jeftine radne snage su rudari. Cijena socijalnog mira dobrim dijelom su rudari – tako da mi ne možemo biti u istoj ravni s kladionicama", ističe Nisvet Topalović, direktor ZD RMU Zenica.

Rudar ili kladioničar, državnom aparatu sasvim je svejedno. U obzir dolaze samo plaće s doprinosima, pa ukoliko u narednom razdoblju ne dođe do isplate plaća – pitanje je što će se dogoditi i hoće li rad uopće biti moguć? I ukoliko rad rudnika bude obustavljen, tko će ovaj put oprati ruke? 

Prve reakcije stižu iz Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH, konkretno, Sindikat Rudnika Zenica obratio se Vladi FBiH, Poreznoj upravi i Elektroprivredi BiH, da se za naplatu dugovanja pronađu druge metode kako ne bi došla u pitanje isplata plaća rudarima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?