Savjetuje se mirovanje, unos tekućine i higijena

Djecu muči kašalj, povišena temperatura...

09.04.2023.
u 13:12

Sada je doba kada počinju i alergije, kombinacija virusa i alergija specifična je za ovo doba godine

Povišena temperatura, probavne smetnje koje uzrokuju dijareju i povraćanje najčešći su simptomi zbog kojih roditelji djece školske i vrtićke dobi zatraže pomoć liječnika.

Virusne infekcije

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Sarajevske županije povećan je priljev najmlađih pacijenata, što je za Avaz potvrdila pedijatrica Adisa Balićevac-Cerić. - Roditelji djecu dovode zbog povišene temperature koja traje po nekoliko dana - kazala je Balićevac-Cerić. Prema njezinim riječima, roditelji se obično žale da ne mogu sniziti temperaturu. Kako je dodala, to se smatra virozom ako se dijagnostikom ne potvrdi suprotno. Važno je djeci pravilno snižavati povišenu temperaturu. - Temperaturu 38,5 treba obarati sirupima, a višu čepićima (Neofen, Lupocet, Voltaren) - rekla je pedijatrica. Naglasila je da većina djece koja dođu u Hitnu pomoć ima povišenu temperaturu, ali i gnojnu anginu - kazala je pedijatrica za Avaz.

- Uzročnik gnojne angine je betahemolitički streptokok, bakterija koja se prenosi kapljičnim putem. U posljednjih 15-ak dana javljaju se i djeca s probavnim smetnjama, dijarejom i povraćanjem. Kod takve djece vrlo je važno odmah početi s odgovarajućom nadoknadom tekućine. Kada dijete povrati, potrebno je prvo pričekati, ne davati mu ništa pola sata, sat, a onda mu dati piti svake 2-3 minute - kazala je dr. Balićevac-Cerić. Istaknula je i da se djeci mogu davati otopine poput rehidromiksa te da je obvezno uključiti i probiotik. - Ako dijete ima proljev, uključuje se i Enterofuryl, ovisno o dobi. U tom slučaju vrlo je važna nadoknada tekućine, s kojom treba krenuti navrijeme, te higijensko-dijetalni režim. Dijetalni režim prehrane znači da ne smiju unositi vodu, mlijeko i mliječne proizvode, ništa masno, kao ni meso. Dijetalni proizvodi su čajevi, riža, mrkva - dodala je Balićevac-Cerić za navedeni medij. Provjerili smo kakvo je stanje u Mostaru, odnosno bilježe li pedijatri veći priljev djece sa zdravstvenim problemima. - U odnosu na prethodne sezone, mogu reći da nemamo pojačan priljev djece. Djece s pojačanim febrilitetom, kao što smo imali u prosincu prošle i siječnju ove godine, ne mogu reći da nema, ali ih je znatno manje, što se vidi i po pregledima - kazala je za Večernji list prim. dr. Ljilja Džolan Vukoja, pedijatrica u Domu zdravlja Mostar. Za ovo doba godine, kazala nam je Džolan Vukoja, karakteristične su respiratorne i virusne infekcije popraćene najčešće febrilnim stanjima, a najčešći simptomi su curenje nosa i kašalj i zbog toga se sada djeca najčešće dovode. - Streptokokne infekcije kod nas su trenutačno uobičajene, ništa izvan granica normalnoga - kazala je Džolan Vukoja dodajući da poneko dijete ima proljev i povraćanje ali, kako ističe, ništa pojačano i neuobičajeno. - Sada je doba kada počinju i alergije, kombinacija virusa i alergija specifična je za ovo doba godine - objašnjava dr. Džolan Vukoja.

Unos tekućine

Za brže ozdravljenje liječnici savjetuju mirovanje, unos tekućine i odgovarajući higijenu. - Ako roditelji djeci ne mogu sniziti temperaturu, vrlo važno je da se jave liječniku u domu zdravlja koji će dalje poduzeti sve kako bi dijete u što kraćem vremenu ozdravilo - savjetuju liječnici navodeći kako je važno unositi vitaminske proizvode, čajeve, a naodmet, kako kažu, nisu ni preparati za jačanje imuniteta. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije