istraživanje pokazalo

Djeca zaposlenih roditelja brže se razvijaju

vrtić
13.11.2020.
u 21:41

Za razliku od djece čije majke su domaćice, djeca zaposlenih majki brže napreduju, rezultat je istraživanja Sveučilišta Oxford i Londonske škole ekonomije.

Svakodnevni odlazak u vrtić ili kod bake i djeda poboljšava vještine poput govora, socijalne interakcije ili samostalnog odijevanja, piše The Times.

Znanstvenici su proveli testove na četiri razvojna područja, a djeca čiji su roditelji zaposleni postizala su do 10 posto bolje rezultate.

"Ovo bi trebalo umiritiroditelje i uvjeriti ih da ostavljanje djece u vrtiću neće negativno utjecati na njihov razvoj", rekao je Laurence Roope sa Oxforda, jedan od autora studije.

Zaključili su da su djeca izložena stimulativnijim aktivnostima kad su s drugom djecom, a poboljšala im se i motorika.

"Čini se da veza između roditelja i djeteta nije tako ključna, posebno ako je roditelj umoran, nezadovoljan ili pod stresom", rekao je Roope.

U idealnim uvjetima roditelji rade i zarađuju dovoljno, naglasio je, pa tako dijete može da sudjelovati u većem broju aktivnosti koje pozitivno utječu na razvoj.

Ovo istraživanje umirilo je savjest mnogih roditelja koji ne mogu biti  kod kuće s djecom, prenosi N1. 

Ali, kako su istaknuli autori studije, važno je osigurati majkama fleksibilno radno vrijeme i naravno kvalitetne vrtiće.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?