povesti više računa o ponašanju djece

Djeca se ozljeđuju, psiholozi apeliraju na roditelje i škole

20.03.2021.
u 11:00

- Djeca snimaju ozljeđivanje druge djece i to prenose na TikTok mreži. Postoji više slučajeva takvih ozljeda u BiH i nejasno je zašto se to pokušava zataškati. To treba dati u javnost da se tome stane u kraj - priča za Večernji list BiH policijski službenik koji se nedavno susreo s djetetom ozlijeđenim u jednom TikTok izazovu u ovoj zemlji.

Budite prijatelj djetetu

Stava je kako je ta društvena mreža previše opasna, a djeci sve ono što im dolazi sa Zapada djeluje kao zabava. - Djeca u prvom razredu imaju mobilne uređaje. Roditelji očito ne kontroliraju dovoljno dobro sadržaj koji oni imaju na mobitelima. Imat ćemo problema u budućnosti ako se s djecom ne bude razgovaralo i uklanjalo im društvene mreže i aplikacije koje navode na zlodjela - priča nam.

Psihologinja Marija Marušić iz Širokog Brijega uputila je ozbiljan apel roditeljima da zabrane društvenu mrežu TikTok. - Molim vas, kao roditelj, kao psiholog i kao netko tko s radi s djecom, zabranite djeci pristup aplikacijama poput TikToka! Ne ograničiti, nego zabraniti potpuno i bez oklijevanja! I ne, ne brinite se, vaše dijete zbog toga neće biti “zaostalo” ni manje vrijedno među vršnjacima. Oni možda nisu kognitivno sposobni razlikovati što je dobro, a što loše i stoga su roditelji i oni koji rade s djecom dužni usmjeravati ih i upozoravati. Naime, među djecom kruže kojekakvi opasni izazovi: podmetanje opasnih predmeta – olovka/kemijska na stolicu drugom djetetu. Sutra to može biti vaše dijete (!) koje će biti nečiji objekt takozvanog izazova. Ako je vaše dijete u dobi kada koristi internet svakodnevno, dužni ste u svakom trenutku imati lozinku i pristup sadržajima koje gleda. Sve ostalo je prepuštanje slučaju i vremenu. Budi prijatelj svom i svakom djetetu! - naglasila je.

Važno je biti u tijeku

Psihologinja Nataša Pivašević savjetuje roditeljima da je jako važno da budu u tijeku s onim što djeca rade. - I prije interneta roditelji nisu uvijek znali što se događa, primjerice, na školskom igralištu. Obično do roditelja dođu ove informacije tek kada se dogodi neka tragedija - upozorava i, osim na roditelje, apelira i na škole da budu važno mjesto gdje treba učiti kakva su ponašanja prihvatljiva, a kakva ne.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije