Armin Alijagić

Dijaspora želi više ulagati u BiH

18.10.2021.
u 07:44

Alijagić kaže kako se očekuje da će sljedeće godine taj interes biti na pretpandemijskoj razini, pa čak i veći.

U ovoj godini zabilježeno je znatno povećanje interesa bh. dijaspore za ulaganja u BiH, za razliku od razdoblja na samom početku pandemije, kada je interes dijaspore opao, što je bilo i očekivano, izjavio je voditelj Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić.

Mišljenja je kako se očekuje da će sljedeće godine taj interes biti na pretpandemijskoj razini, pa čak i veći.

Govoreći o tome kako se pandemija odrazila na poslovanje kompanija koje su pokrenute investicijama iz dijaspore, Alijagić navodi da je u vezi s tim Biznis centar bh. dijaspore u 2020. godini proveo istraživanje među 32 kompanije, javlja Fena. 

"Rezultati su nas pozitivno iznenadili, 18 od 32 kompanije planira zadržati isti broj zaposlenih kao 2019. godine, a deset ih se namjerava povećati. Samo četiri planiraju smanjiti broj zaposlenih. Također, 13 od 32 kompanije planira zadržati istu razinu ulaganja kao 2019, deset ih planira uvećanje, a devet smanjenje ulaganja. Nešto manje od pola ih očekuje djelimičnu promjenu poslovanja, dok sedam očekuje znatne promjene u ovom segmentu", kazao je Alijagić.

Ovo istraživanje je pokazalo, kako je naglasio, da investicije bh. dijaspore ostaju jedan od ključnih pokretača lokalne ekonomije.

Također, podaci iz ovog istraživanja upućuju na to da kompanije pokrenute ovom vrstom ulaganja ne planiraju izaći iz posla, masovno otpuštati radnike ili odustajati od zacrtanih planova, što je, kaže Alijagić, važna poruka.

Sektori za koje se bh. dijaspora najviše zanima su IT, a posebno gaming industrija, koja je doživjela veliki rast u tijeku pandemije, te metalni, građevinski i turistički sektor, koji, smatra Alijagić, planira svoj veliki comeback sljedeće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?