Mostar: Okrugli stol o dijabetesu

Dijabetes je u stalnom porastu, povećan je za četiri puta u odnosu na prije 30 godina

08.04.2016.
u 09:00

Svjetski dan zdravlja ove je godine posvećen dijabetesu, a Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH organizirao je tim povodom, u suradnji s Ministarstvom zdravstva FBiH, okrugli stol kako bi se skrenula pozornost na značenje jačanja nadzora, prevencije i tretmana dijabetesa u FBiH, piše Večernji list BiH.

Epidemijski razmjeri

Po riječima ravnatelja federalnog ZZJZ prim. dr. Davora Pehara, broj oboljelih od šećerne bolesti u FBiH sve je veći i poprima epidemijske razmjere, a bolest prate teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida. Prema podacima federalnog ZZJZ, u FBiH je 70.000 oboljelih, dok se u BiH taj broj popeo, prema podacima Europske asocijacije, na 336.000. - Ovoj bolesti želimo dati punu pozornost. WHO je objavio prvo globalno izvješće i u njemu se može vidjeti da je dijabetes povećan za 4 puta u odnosu na prije 30 godina. Dobra stvar je ta što je u regiji jugoistočne Europe zabilježeno samo dvostruko povećanje kao i to što u BiH postoje strategije i planovi za borbu protiv ove nezarazne bolesti, kazao je u izjavi za medije Viktor Olsavski, direktor Ureda Svjetske zdravstvene organizacije za BiH (WHO). Olsavski je dodao da je jedna od ključnih stvari da WHO u BiH upravo radi s Institutom za javno zdravstvo FBiH na velikom projektu koji uključuje nezarazne bolesti, a jedna od njih je dijabetes kao faktor rizika te poručio da se protiv dijabetesa možemo boriti na tri načina: jesti zdravo, kretati se i redovito posjećivati liječnika. Dopredsjednik Saveza udruga dijabetičara u BiH, prim. dr. Midhat Mujić, kaže da, kao dijabetolog pedijatar i sam oboljeli od te bolesti, nije zadovoljan koracima koji se poduzimaju u BiH u smjeru otkrivanja i liječenja dijabetesa.

Ozbiljnije protiv dijabetesa

- Napravili smo puno stvari, nažalost, javnost o tome vrlo malo zna. Više smo cijenjeni u međunarodnim vodama nego kod nas i neki naši projekti i brendovi su prihvaćeni u Sloveniji, Belgiji, Hrvatskoj, dok kod nas to sporo ide. Nadam se da ćemo ozbiljnije i temeljitije krenuti u borbu protiv ove bolesti, istaknuo je dr. Mujić, te napomenuo kako u BiH ne postoji registar za dijabetes, kao i to da je loša edukacija osoba s dijabetesom tipa 2, koji uglavnom padaju na teret primarne zdravstvene zaštite. Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je kako je dijabetes bolest koja se ne uspijeva otkriti na vrijeme i kod više od 40 posto pacijenata otkrije se kada već imaju komplikacije. - Dijabetes je bolest koja jako opterećuje zdravstveni sustav. Najmanje koštaju inzulin i peroralni lijekovi, međutim, komplikacije i bolničko liječenje dijabetesa iznimno su skupi i više od 55 posto svih troškova odnosi se na taj dio liječenja. Na vrijeme otkriven i ispravno liječen dijabetes neće dovesti do tih komplikacija koje često dovode do invaliditeta, bolničkog liječenja, dodatnih troškova i zbog toga ga je bitno otkriti na vrijeme, a tu najveći značaj ima obiteljska medicina, kazala je Bera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije