Uspjeh Iskre Nadžak

Devetogodišnja balerina iz Zenice na natjecanju u Americi

iskra balet
06.02.2016.
u 16:19

Devetogodišnja balerina Iskra Nadžak trebala bi tijekom ožujka 2016. godine otići na prestižno natjecanje Youth International Ballet Competition, koje se, od 29. ožujka do 3. travnja, održava u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iskru su novinari Anadolije posjetili tijekom jednog od njenih satova u baletnoj školi "Ars Centar" u Zenici, gdje se, sa svojom nastavnicom baleta Eminom Stojšić, vrijedno pripremala za ovo prestižno natjecanje. 

Devetogodišnja Iskra se baletom bavi od svoje treće godine, a pored baleta, u baletno-glazbenoj školi "Ars" pohađa i sate klavira i solfeđa.

Biljana Trifković, direktorica "Ars centar" baletne škole u razgovoru za AA rekla je kako je ovo velika šansa za Bosnu i Hercegovinu, ali i važan događaj.

Ipak, Iskrin nastup, iako bi bio jedinstven, još uvijek je upitan zbog financijskih sredstava. Cijena odlaska na natjecanje u SAD je visoka i potrebno je oko 8.000 maraka za odlazak na natjecanje. 

"Radi se o 8.000 maraka što pokriva troškove puta za Iskru, njenu nastavnicu i Iskrinu majku koja ide u pratnji, te troškove kotizacije i smještaja u SAD, gdje bi ostali 10 dana. Pored natjecanja, tu je i master-classroom koji bi Iskra pohađala zajedno sa svojim prijateljima iz cijelog svijeta", rekla je Trifković.

"Ovim putem pozivamo sve i šaljemo poruku da nam se pomogne da skupimo taj novac i Iskru pošaljemo na natjecanje", dodala je Trifković te rekla kako postoje određena obećanja za pomoć da Iskra ode na natjecanje. Iskrina nastavnica baleta, Emina Stojšić objasnila je o kakvom se natjecanju radi.

"To je američko baletno natjecanje u Dayton Beachu u regiji Orlando, Florida. Ono je izuzetno važnog karaktera gdje se sastaju svi poznati koreografi, balerine i baletani koji će davati tijekom tih deset dana master sate i razne radionice koje će djeci koristiti u njihovom kasnijem bavljenju baletom", objasnila je Stojšić. Za Iskrin nastup pripremala ju je s dvije klasične i jednom suvremenom varijacijom.

Iskrina nastavnica baleta, Emina Stojšić završila je Akademiju za klasični i suvremeni balet u Frankfurtu u Njemačkoj, a za Iskru kaže kako je s njom lako raditi.

"S Iskrom je zaista lako raditi, poslušna je i, što je najvažnije, disciplinirana i na satu prihvaća sve savjete koje joj dajem i svoje greške vrlo brzo ispravlja", napominje Stojšić.

Iskra je u svojoj kratkoj, ali bogatoj baletnoj karijeri prošla mnoga natjecanja. Dva puta zaredom na DWC (Dance World Cup) osvaja zlato. Sudjelovala je u Austriji, na Internacionalnom natjecanju u klasičnom i modernom baletu, u Rumuniji na WBC-u (World Ballet Competition), a nakon što je žiri pregledao video snimak, kojeg su dobili putem video linka, Iskra se plasirala izravno u finale natjecanja na Floridi.

"Bila sam na raznim natjecanjima poput Portugala, Bugarske, Rumunije, Srbije, Austrije te mnoga druga. Balet volim zbog velikog broja nastupa, volim i tu vrstu glazbe, plešem u raznim koreografijama i predstavama. Pored klasičnog baleta, bavim se i suvremenim i karakternim baletom", rekla je Iskra.

Iskra je nakon razgovora nastavila s napornim radom i spremanjem za ovo svjetsko natjecanje s nadom da će kao jedina predstavnica BiH na brojnim svjetskim natjecanjima iz baleta prije svega otputovati na ovo prestižno natjecanje, ali i kući donijeti dobre rezultate i jako važno iskustvo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije