Devet osoba u RS-u oboljelo od velikog kašlja

08.12.2023.
u 14:19

 U Republici Srpskoj do sada je registrovano devet slučajeva oboljelih od velikog kašlja, potvrđeno je za "Nezavisne novine" iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Pet slučaja potvrđeno je u Banjoj Luci, dva u u Laktašima, po jedan u Bijeljini i Prijedoru", kazali su iz Instituta.

Pertusis ili veliki kašalj predstavlja jako  zaraznu bolest, od koje najčešće obolijevaju mala djeca. Bolest uzrokuje bakterija Bordetella pertussis, koja se nakon ulaska u respiratorni sustav domaćina razmnožava i stvara toksine, zbog čega nastaje oštećenje respiratorne sluznice", kazali su u Instititu.

Dodaju da se veliki  kašalj prenosi kapljičnim putem, te da tranje inkubacije je devet do deset dana (raspon od 6 do 21 dana).

"Osoba je najzaraznija na početku bolesti, prilikom javljanja simptoma respiratorne infekcije. Za primarnu prevenciju postoje učinkovita kombinirana cjepiva, petovalentna i četverovalentna, koje sadrže komponentu protiv pertusisa (DTaP – IPV – HiB i DTaP – IPV) a koje se djeci daju u okviru obaveznog kalendara imunizacije u Republici Srpskoj", pojasnili su u Institu.

Kazali da svakoj osobi koja nije cijepljenja ili je nepotpuno cijepljena cjepivom prema kalendaru imunizacije, treba izvršiti nadoknadu cjepiva koja sadrži pertusis, a u skladu sa uzrastom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?