POČINJE SEZONA

Deseci tisuća bh. građana krenut će na sezonski posao

'sezonci_pxl_sla_210411'
Foto: ''
04.04.2014.
u 09:26

Kada je riječ o sezonskim poslovima, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u prošlim godinama dobivala neke oglase za sezonski rad, ali to je jako malo u odnosu na potrebu

Ljetna sezona je pred nama, a za brojne nezaposlene građane BiH znači i nova poslovna prilika. Unatoč tome što ljetni poslovi traju tri do četiri mjeseca, zarada zna biti i više nego dobra, stoga se mnogi raduju nadolazećim mjesecima. A prema procjenama Agencije za rad i zapošljavanje BiH, deseci tisuća mladih će ove godine svoj posao tražiti u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori, ali i u BiH u mjestima kao što je Neum gdje turizam ljeti cvjeta.

Radi se od početka travnja

- Kada je riječ o sezonskim poslovima, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je u prošlim godinama dobivala neke oglase za sezonski rad, ali to je jako malo u odnosu na potrebu. Problem je što BiH nema zaključen nijedan sporazum sa susjednim zemljama o sezonskom zapošljavanju, gdje najviše odlaze naši radnici na sezonski rad. Također, kako mi možemo pratiti samo onu ponudu koju dobijemo preko oglasa, onda ne možemo ni dati procjenu koliko naših građana odlazi na sezonski rad. Isto tako, tu je i pitanje dvojnih državljanstava pa se tako naši radnici često tretiraju kao domaći radnici u Hrvatskoj, Srbiji ili Crnoj Gori tako da i to otežava procjenu potreba. Prema riječima kolega iz susjednih država, nekoliko desetaka tisuća građana BiH svake godine odlazi na sezonski rad, ali u pravilu većina koja ode ostaje prijavljena na evidencijama za nezaposlene tako da mi u ovim mjesecima ne bilježimo značajniji pad nezaposlenosti - kažu nam u Agenciji za rad i zapošljavanje. Također, to će koliko-toliko utjecati na smanjenje nezaposlenosti i pomoći ljudima da prežive dok ne pronađu konkretno i stalno zaposlenje. Da su mladi iz BiH uspješni gdje god odu raditi, potvrđuje primjer Ivana Vukoje iz Gruda koji već sedmu godinu radi na moru. Ivan na ovaj način uspije zaraditi i za život, ali i za školovanje koje mu je među prioritetima. Raditi je, kako nam je rekao, počeo odmah nakon prvog razreda srednje škole i otad se uspješno vraća sezonskim poslovima na moru.

Financije zadovoljavaju

- Ovo mi je sedma godina otkako radim na moru. Počeci su bili nakon završetka prvog razreda srednje škole. Sve u svemu zadovoljan sam, kako i poslom tako i financijama - kaže nam ovaj student treće godine menadžmenta i javne uprave koji je završio srednju kuharsku što mu je i zanimanje na moru. Dnevno radi osam sati i sretan je što u današnje vrijeme ima posao koji, iako je sezonski, zadovoljava većinu njegovih želja. S obzirom da su gosti u brojna jadranska odredišta već počeli pristizati, za građane BiH odmora nema. Već u sljedećim danima mnogi će se zaputiti na sezonski posao kako bi zaradili nešto novca za sebe i svoju obitelj.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije