Pripadnici 106 oraške HVO brigade obilježili jubilarnu 30. obljetnicu od osnutka

Datumi ispisani herojstvima i krvlju najhrabrijih Sinova Posavine

15.05.2022.
u 14:40

„Zajedno u ratu, zajedno u miru“ slogan je sadržaja kojima je obilježena jubilarna trideseta obljetnica od osnutka stožerne i najbrojnije HVO brigade koja je branila Posavinu, 106 oraške HVO brigade.Tri desetljeća od osnutka legendarne postrojbe HVO-a prije svega bila je u znaku sjećanja na poginule branitelje. Za obranu svojih domova i današnju slobodu  svoj život je ugradio u temelje današnje slobode 271 pripadnik brigade, a oko 1200 ih je ranjeno. Povijesne su to činjenice ispisane krvlju najhrabrijih domoljuba Posavine, nepokolebljivih, neustrašivih i odlučnih bojovnika u borbi da obrane svoje i ostanu na svome ognjištu. - Pokazali smo spremnost da ostanemo i borimo se na život i smrt kako bi sačuvali svoja stoljetna ognjišta, i niti u jednom trenutku nismo imali sumnje da ćemo ostati i opstati na ovim prostorima, zajedničke su ratne slike koje niti danas ne blijede kod preživjelih branitelja te legendarne postrojbe okupljenih na rođendan svoje postrojbe
Branili svoje domove
Mnogim vojnim analitičarima nije bilo jasno kakva je to neprobojna obrana oraške Posavine bila, i kako je nepokorena opstala. -U napadima na prostor općine Orašje neprijatelj je koristio sva raspoloživa sredstva, koristeći čak bojne otrove, suzavce i druga međunarodnim konvencijama nedopuštena sredstva, međutim budnost, hrabrost, odlučnost i nepokolebljivost branitelja u obrani svojeg doma nisu dali niti najmanje šanse srpskom agresoru da kroči na teritorij pod nadzorom branitelja iz sastava 106.brigade HVO-a, zapisano je u povijesnoj istini obrane Posavine. Sadržaji obilježavanja značajne obljetnice započeli su i ove godine u herojskim Vidovicama gdje su vijenci položeni uz Spomen obilježje u „Polju“. Uz predstavnike Udruga iz Domovinskoga rata općine Orašje i Županije Posavske bili su i predstavnici 145 brigade HV-a koji su u najtežim trenucima pomagali obranu i u koju su ugradili živote svojih pripadnika.Ove je godine stigao najveći broj gostiju iz Hrvatske , čak 50-tak koji su se u Vidovicama poklonili poginulim braniteljima. Njima u spomen u „Polju“ u Vidovicama podignuto je Spomen obilježje uz koju su položeni vijenci, zapaljene svijeće. -Imena uklesana na spomen obilježju su imena ugrađena u slobodu ovog hrvatskog dijela Bosanske Posavine i dok smo živi tu ćemo dolaziti, poručili su iz Vidovica.
Svečana akademija
Nakon Vidovica, sadržaji obljetnice preseljenini su u Orašje gdje su prijatelji 106 HVO brigade i njeni branitelji sa svojim su zapovjednicima ponovo stali rame uz rame u svečanom postroju kojeg su formirali nakon  svete mise služene u župnoj crkvi Alojzija Stepinca u Orašju koju je predvodio župnik fra Bono Kovačević. Mimohod  od crkve kretao se sve do središnjeg Spomen obilježja za poginule branitelje gdje su 15-tak izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Održana je potom svečana akademija u Orašju na kojoj su prigodne riječi u znaku značajne obljetnice uputili: Ilija Mišković, predsjednik UDiVDR-a Orašje, gradonačelnik Orašja Marijan Oršolić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić, Snažne je poruke uputio sa oraške govornice na svečanoj akademiji dopredsjednik Vlade RH i Tomo Medved. -Želim odati posebno poštovanje onima koji su u najtežim trenucima novije hrvatske povijesti preuzeli važnu ulogu, stati u obranu svojega naroda i domovine. Želim odati posebnu poštovanje prema poginulim koji su ne štedeći ni svoje živote u okolnostima koje su bile iznimno teške za hrvatski narod i u BiH i u RH, položili svoj život za obranu, kazao je ministar Tomo Medved te poručio:-Sloboda se mora čuvati jer ona nije darovana već su nju uloženi životi. To moramo prenositi na mlade. Hvala vam na svemu što ste učinili za obranu te obećao daljnju potporu Vlade RH ovome prostoru.  Dr. Dragan Ćović se također pridružio čestitkama značajne obljetnice.-Ovo je za nas poseban dan jer se svih ovih 30 godina sjećamo onih koji su stradali u obrani ovih posavskih prostora. Na poseban se način sjećamo se 271 poginula branitelja koji su imali hrabrosti i odlučnosti i predanosti položiti svoj život za obranu svojeg doma i naroda. S ponosom se sjećemo 106 HVO brigade, kazao je dr. Čović i ukazao je potrebu na isticanje značaja Domovinskoga rata i posebnih datuma kakva je značajna obljetnica. 
Na svečanoj akademiji dodjeljeno je pet Plaketa za najviše zasluge u očuvanju teritorije i obrane naroda općine Orašje u Domovinskome ratu: posthumno Marku Benkoviću, jednom od zapovjednika 4 bojne 106 HVO brigade, Ministartvu hrvatskih branitelja RH, Vukovarsko srijemskoj županiji i fra Marku Oršoliću dok je Plaketa za svesrdnu pomoć u oćuvanju digniteta DR-a pomoći članovima obitelji i pripadnicima 106 HVO brigade uručena Hrvatskom narodnom saboru BiH. Dodjeljene su i dvije Zahvalnice za potporu i doprinos u organizaciji i obilježavanju 30. Obljetnice: Gradu Orašju i Vladi ŽP.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije