Nedjelja zahvale

Dani kruha u duhu zajedništva i zahvalnosti

12.10.2020.
u 10:53

Dan zahvalnosti za Božja dobročinstva i plodove zemlje obilježen je u župi blaženog Alojzija Stepinca u Orašju, te u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Vjernici su kroz svečanost obilježavanja Dana kruha, tijekom misnih slavlja zahvalili Bogu na plodovima, radostima, uspjesima i svim darovima koje nam je tijekom godine darovao.

Darujmo i dijelimo

U župi u Orašju vjeroučenici su zajedno sa svojim roditeljima sudjelovali u prinošenju darova, kojom prigodom je sedam prenositelja prenijelo male košare s voćem, povrćem, kruhom, vinom, grožđem, orasima, žitom, cvijećem i ostalim plodovima predajući ih u ruke svećenika. Kroz prigodne tekstove mališani su izrekli zahvalu Bogu za dobru žetvu ove godine i za sve ljude koji su sijali, radili i želi. U molitvi vjernika vjeroučenici osnovne i srednjih škola izrekli su zahvalnu molitvu Bogu, a cijelo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti za sve njegove darove, posebno za kruh naš svagdanji.

Misu zahvale za Božja dobročinstva u oraškoj župi predvodio je župnik fra Bono Kovačević, a u propovijedi je naglasio da svi dobri darovi koje smo dobili na dar ohrabruju nas da darujemo i dijelimo. Fra Bono je posebno istaknuo da smo pozvani da zahvaljujemo Bogu za sve što je njegovom pomoću raslo i razvijalo se u našemu životu.

Tajna ljubavi i opstanka u prirodi

U obilježavanju zahvalne nedjelje za Božja dobročinstva sudjelovali su i vjernici u prepunoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi. Na svečan i dostojan način, molitvom i pjesmom doprinijeli su da ugođaj bude potpun. 

Prigodnim recitacijama i uz duhovne pjesme, te prinosom darova za misu zahvalnicu za ljetinu, mališani su ilustrirali svu ljepotu, snagu i bogatstvo kruha, vina i vode, voća, povrća, zemlje i cvijeća. 

–U slavlje za plodove zemlje uključe se od najmlađih do najstarijih u kojem zahvaljuju Bogu na svemu što nam daruje, ali isto tako zahvaljujemo jedni drugima što se međusobno pomažemo u svakodnevnim potrebama. Sveta misa zahvale treba nas probuditi i osvijestiti naš odnos prema prirodi u kojoj je ugrađena tajna ljubavi i našega opstanka, poručio je u svojoj propovijedi fra Franjo Oršolić. 

Na kraju slavlja okupljeni vjernici blagovali su pripravljeni kruh i plodove zemlje, koje su vrijedne domaćice same ispekle za ovu prigodu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?