Maksida Pirić

Danas ističe rok za otklanjanje nedostataka na kandidatskim listama

izbori
20.07.2016.
u 12:46

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH će sutra u Sarajevu organizirati žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkom listiću za lokalne izbore koji će biti održani 2. listopada. 

Predstavnici ovjerenih političkih stranaka, koalicija, listi neovisnih kandidata, neovisni kandidati, akreditirani promatrači i predstavnici medija moći će prisustvovati žrijebanju.         

SIPBiH je na sjednici prošli tjedan, na osnovu Izvješća o izvršenim provjerama kandidatskih listi i kandidata političkih stranaka i koalicija ovjerenih za sudjelovanje na lokalnim izborima 2016. godine, pristupio postupku ovjere onih kandidatskih listi i kandidata koji ispunjavaju zakonom propisane uvjete za ovjeru.

SIP-u BiH podneseno je 2.280 kandidatskih listi s 30.758 kandidata. Provjerom je utvrđeno da je valjanih 2.105 kandidatskih listi s  22.889 kandidata i toliko ih je i ovjerio SIPBiH, dok je za 175 kandidatskih listi na kojima se nalazi 7.869 kandidata provjerom utvrđeno da sadrže nedostatke, te je dan rok od pet dana za njihovo otklanjanje.

Glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić je u izjavi za Fenu podsjetila da danas u 16 sati ističe rok za otklanjanje nedostataka na kandidatskim listama.

- Nakon isteka ovog roka za otklanjanje nedostataka izvršit ćemo provjere svih dostavljenih kandidatskih listi kandidata i nakon toga, na jednoj od narednih sjednica, ovjeriti one koji ispunjavaju uvjete, i liste i kandidate - kazala je Pirić.    

Nedostaci na kandidatskim listama koje nisu ovjerene su da predloženi kandidati nisu registrirani birači u izbornoj jedinici za koju se kandidiraju, da se isti kandidati nalaze na više kandidatskih listi, da lista sadrži veći broj kandidata od odzvoljenog broja, da su kandidati odustali od kandidature, da lista nije u skladu sa članom Izbornog zakona BiH koji se odnosi na zastupljenost spolova na listi i drugo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije