1. ožujka

Danas 28 godina neovisnosti BiH

01.03.2020.
u 09:06

Bosna i Hercegovina danas slavi 28 godina od kada su građani gotovo dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da BiH proglasi neovisnost.

Građani su glasovali odgovarajući na jedno pitanje "Jeste li za suverenu i neovisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?". Rezultati su pokazali da jesu, donosi Fena. 

Dan nezoisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u povjesti, ne slave svi građani u državi, iako su donositelji odluka u to vrijeme, političari, povjesničari, novinari i profesori složni u dvije stvari, a to je da je održavanje referenduma bilo neminovno i da je neovisnost i samostalnost BiH bila odluka isključivo njenih građana.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasovali su za neovisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasovalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao neovisne države. Od tada se 1. ožujka proslavlja se kao Dan neovisnosti Bosne i Hercegovine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao neovisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. siječnja 1992. godine. BiH je do danas uspostavila diplomatske odnose sa 180 država.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije